Izvor: B92, 02.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas poskupljenja

Beograd -- Jučerašnje poskupljenje struje i najavljeno poskupljenje gasa mogli bi biti samo početak talasa poskupljenja u Srbiji.

Građanima su prvi martovski dani doneli više cene osnovnih životnih namirnica. Sa prosečnom platom od oko 28.000 dinara, malo ko sebi može da priušti sve potrepštine, pa se zato pazari samo najosnovnije. Ono što još više pogađa kućni budžet građana je poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Već su skočile cene mesa, voća i povrća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zelenoj pijaci, a očekuje se i novo poskupljenje hleba.

Poskupelo svo uvozno povrće, od paradajza, krastavaca, prokelja, celera, ali i svo voće. Prodavci kažu da ne prate kretanje kursa jer su prinuđeni da kupuju voće i povrće koliko god ono koštalo.

"U zadnjih dva meseca poljoprivredni proizvodi su mnogo poskupeli, ne možete da prodajete jeftino, nema ga, mnogo je skupa pijaca, dok vi platite tezgu i ostalo, a na to morate da se nadogradite i još je skuplje, a em je sve već poskupelo", kaže Branka Milošević, prodavačica na jednoj beogradskoj pijaci.

U prodavnicama su osvanuli i novi cenovnici mesa. Za sada je poskupelo svinjsko i pileće meso u proseku za 5-10 dinara, ali mesari tek očekuju rast cena mesa od oko 10 odsto. Na tržištu se oseća svako poskupljenje, pa i ovo, zbog čega ljudi sve manje kupuju meso.

"Za sada poskupelo je za oko 5 dinara, ali očekujemo tokom meseca novo poskupljenje, razlozi su nestašica svinjskog mesa, veoma je teško nabaviti živu stoku", kaže Veroljub Janković, iz zemunske mesara NV.

I pijačni prodavci mesa su korigovali cene, zbog efekata sušne godine i poskupljenja hrane za stoku, pre svega kukuruza. Međutim, oni kažu da mesare i megamarketi neopravdano podižu cene.

"Svinje su 80 dinara žive vage, a oni prodaju za 500 dinara, koji je to paritet", pita se Đorđe Đekić, prodavac mesa na pijaci.

U proteklih desetak dana, brašno je u Srbiji dostiglo cenu od 34 do 37 dinara, pa zato u Uniji privatnih pekara ne isključuju mogućnost da u naredne dve nedelje poskupi i hleb. Pekari očekuju da će se umesto dosadašnjih 33-35 dinara, prodavati za 35-40 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.