Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti obustavili blokadu centra

Beograd, Niš -- Beogradski taksisti prekinuli štrajk nakon šest sati blokade centra Beograda, ali u gradu navode da dogovor nije postignut.

Beogradski taksisti prekinuli su štrajk i sa Trga Nikole Pašića pomerili oko 600 vozila. Dok predstavnik taksista Aleksandar Bijelić za B92 kaže da je sa čelnicima gradskih vlasti postignut dogovor o smanjenju broja taksi-vozila u gradu i uklanjanju divljih taksi prevoznika sa ulica, iz Skupštine grada saopšteno je da dogovor nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignut.

Nakon višesatne blokade najužeg centra grada i okolnih ulica taksisti su se nakon razgovora sa gradskim čelnicima povukli.

Aleksandar Bijelićkaže da se taksisti ne bi ovoliko zadržavali ispred Skupštine grada da su odmah naišli na razumevanje gradskih čelnika.

"Odluka o taksi-prevozu mora da se sprovodi i sve ono što ona predviđa. Znači, upisa novih neće biti dok se ne bude ukazalo novo mesto - odnosno dok ne bude bilo manje od 4.750 taksista", kaže on.

"Mi ćemo pratiti tok razvoja situacije, da li će neko pokušati da uradi nešto mimo zaključka gradskog veća i onda ćemo shodno tome preduzimati korake", kaže on.

Međutim, iz Skupštine grada saopšteno je da se zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović i predstavnici taksi-prevoznika i sindikata Nezavisnost nisu složili oko razloga i načina današnjeg protesta taksista.

Osnovni zahtevi su smanjenje broja taksi-vozila i "ilegalnih" taksija i poštovanje Studije o potrebnom broju taksi vozila u gradu. Prema Studiji, gradu Beogradu potrebno je 4.572 taksi vozača.

Taksisti su tokom dana blokirali potez od Trga Nikole Pašića ka Bulevaru Kralja Aleksandra na platou ispred gradske skupštine. Predsednik Beotaksija Milivoje Armuš rekao je da štrajk nema vremenskog ograničenja i da će trajati do ispunjenja zahteva.

U pregovorima su učestvovali predstavnici Ujedinjenog granskog sindikata taksista i kamionskih prevoznika "Nezavisnost", predstavnik "Beotaksija", "Žutog taksija", kao i "Čukaričkog-plavog taksija".

Snimke sa protesta taksista možete videti u video-prilogu novinara B92 Đorđa Kostića.

Razlozi i posledice

A zašto su taksisti nezadovoljni objašnjavaju Dušan Janković i Miroljub Kostić, koji govore o lošim uslovima rada, a pre svega o "divljim” taksistima, koji im preotimaju mušterije na beogradskim ulicama.

"Sa gospodinom Nenadom Bogdanovićem postoji dogovor, na osnovu stručne studije koju su uradili stručni ljudi, da je 4.500 taksista potrebno ovom gradu", kaže Janković.

"Gradske inspekcije i službe ne rade ništa na tome da se to ostvari. Vi vidite na ulicama vozila koja nemaju ni zadnju ni komunalnu tablicu i niko ne reaguje na to. Mislite da to prija ovim ljudima ovde", zapitao je Janković.

"Ovi zahtevi su samo ono što nam je gradska vlada obećala, a koje nije ispunila", kaže Kostić.

Slobodan Vučenović, gradski dispečer, za B92 kaže da je blokada uticala i na mnoge alternativne pravce.

"Ne samo da je bilo problema u užem delu grada, već su i sve alternativne saobraćajnice bile dosta opterećene, tako da se ceo taj problem preneo i na širi deo grada", kaže on.

"Srećom od 15. 35 taksisti su počeli da se razilaze i već nakon pet minuta mi smo već uspostavili u redovnom režimu linije gradskog prevoza", navodi on.

Protest podrške niških taksista

Više od stotinu taksista u Nišu protestvovalo je gradskim ulicama zahtevajući da se ne povećava broj taksi vozila u tom gradu. Niški taksisti su podržavajući zahteve kolega iz Beograda prošli gradskim ulicama uz zvuke sirena.

Član predsedništva "Euro taksija" iz Niša Boban Janković rekao je novinarima da taksisti žele utvrđivanje "pravila igre" u taksi prevozu u Nišu. Prema njegovim rečima, nerealno je povećavanje broja taksista u gradu.

Taksisti tvrde da na niškim ulicama ima oko 200 nelegalnih taksista, dok je oko 650 legalnih taksi vozača okupljeno u više od deset udruženja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.