Taksi bez vozača dostupan u predgrađu Pekinga

Izvor: Capital.ba, 29.Mar.2023, 11:35

Taksi bez vozača dostupan u predgrađu Pekinga

PEKING – Taksi vozila bez vozača sada su dostupna za iznajmljivanje u predgrađu Pekinga, što predstavlja novo poglavlje u inteligentnom transportu, objavio je list Čajna dejli. FOTO: Pixabay Peking je početkom marta izdao licence kineskom tehnološkom gigantu Baidu i start apu za autonomna vozila Pony.ai za pokretanje taksi usluga bez vozača (robotaksi), navodi se u novinskom izveštaju od 27. marta. Kako prenosi Sinhua, to je prvi put da je potpuno autonomna flota vozila dobila dozvolu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << rad u jednoj metropoli svjetske klase, dodaje se u izvještaju. Dvije kompanije, obije među vodećim igračima u kineskoj industriji autonomne vožnje, rasporedile su svaka po 10 autonomnih vozila na području od 60 kvadratnih kilometara u Jdižuangu, koji se nalazi u južnom predgrađu Pekinga, navodi se u izvještaju. Dodaje se da Baidu planira da proširi svoje autonomne usluge prevoza na 65 gradova 2025. i na 100 gradova 2030. godine. Očekuje se da će kineska samovozeća taksi služba dostići 1,3 hiljade milijardi (188,6 mlrd USD) do 2030. godine, što će u to vrijeme činiti 60 odsto tržišta prevoza u zemlji, navodi list pozivajući se na prognoze globalne konsultantske kuće IHS Markit. Uprkos trenutnim ograničenjima koja zahtjevaju da robotaksiji rade u određenim zonama zbog složenih uslova na putevima i zakonskih nedostataka, očekuje se da će se njihova pokrivenost proširiti sa akumulacijom podataka i poboljšanjima algoritama, rekao je za Čajna dejli Jale Džang, generalni direktor konsultantske kuće Automotive Foresight sa sedištem u Šangaju. Takođe se očekuje da će robotaksi utrti put za razvoj privatnih autonomnih vozila, koja imaju potencijal da budu revolucionarna tehnologija sposobna da transformiše živote ljudi, dodao je Džang, prenosi Beta. Ekapija Чланак Taksi bez vozača dostupan u predgrađu Pekinga се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Taksi bez vozača u Pekingu

Izvor: B92, 29.Mar.2023

Autonomna taksi vozila sada su dostupna u predgrađu Pekinga, što predstavlja novo poglavlje u inteligentnom transportu, objavio je list Čajna dejli.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.