Tako blizu, a tako daleko: Ništa od obaranja rekorda starog 126 godina

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 18:12

Tako blizu, a tako daleko: Ništa od obaranja rekorda starog 126 godina

Američki berzanski indeks Dau Džons (Dow Jones) pao je za 237 poena nakon 13 dana uzastopnog rasta, koji je ugrozio rekord star 126 godina.

Malo je nedostajalo da Dau Džons poraste i 14 dana zaredom, što bi ga približilo rekordu iz maja 1897. godine, prenosi CNN.

Da je Dau Džons porastao juče i danas, 15 dana zaredom, to bi bio najduži uzastopni rast ovog indeksa u istoriji.

U sredu je ovaj indeks zabeležio 13 dana uzastopnog rasta, što je je najduži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niz od 1987. godine, a bio je na najvećem nivou od februara 2022. godine.

Dau Džons je kompozitni indeks 30 američkih kompanija, među koje spadaju Majkrosoft, Epl, Boing,Verajzon ili Hanivel i spada među takozvane "indekse plavih čipova" koji prati kompanije koje imaju najveću vrednost.

Prema podacima američke Kongresne biblioteke u Vašingtonu, ovaj indeks je prvi put izračunat 26. maja 1896. godine, a njegovi tvorci su novinari Čarls Dau i Edvard Džons.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.