Tajanstveni Srbin ucenjivao VAC?

Izvor: S media, 22.Jun.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajanstveni Srbin ucenjivao VAC?

Bodo Hombah, direktor medijske grupacije VAC, izjavio je u intervjuu za Dojče Vele da VAC odlazi iz Srbije zbog nerešenog zahteva za kupovinu udela u "Novostima" i ucena, a ne zbog finansijskih problema.

"Odlučili smo da više ne čekamo. I sam predsednik Boris Tadić nam je više puta rekao da je kupovina udela u "Novostima" gotova stvar i da je samo još potrebno prevazići nekoliko birokratskih barijera. Od tada je prošlo mnogo vremena“, tvrdi Bodo Hombah, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << medijske grupacije VAC koja ima većinski udeo u "Politici" i novosadskom "Dnevniku".

Hombah smatra da glavnu krivicu snosi njegov poslovni partner.

"Zbog pravila koja važe u Srbiji, u naše poslove morali smo da uključimo jednog srpskog poslovnog partnera. On mi je uvek govorio da neću moći da otkupim udeo u ‘Novostima’, ako ne budem ispunio njegove uslove. I eto, bio je u pravu! Ja, nažalost, ne smem da Vam otkrijem identitet tog čoveka. Molio sam ga dva puta da javno objavim njegovo ime, ali mi je on to oba puta pismeno zabranio!“

"Zašto u Srbiji stvaraju mitove oko VAC-a?"

Nakon što je VAC zvanično objavio svoje povlačenje iz Srbije, srpski mediji započeli su negativnu propagandu protiv ove medijske grupacije. Na internet portalima objavljeno je poverljivo pismo koje je Hombah uputio predsedniku Tadiću, pojedini mediji su pisali i da VAC u Nemačkoj ima finansijskih problema, te da je sam Hombah poručio Tadiću da će svim nemačkim kompanijama sugerisati da ne ulaže u Srbiju zbog loših uslova poslovanja.

Takve informacije nisu istinite, komentariše Hombah:

"Ja ne znam šta se tu desilo! Međutim, ta tendencija stvaranja mitova oko našeg angažmana u Srbiji i ta sila nacionalističkih tonova koju nikada ne bih očekivao – cela ta situacija je razlog više da kažemo da tamo gde nismo dobro došli, nećemo ni imati naše medije. To je logična posledica i stvarno ne znam zbog čega se u Srbiji oko nas stvara tolika polemika".

Sa zemljama u regionu odlična saradnja

Hombah tvrdi da VAC nema finansijskih problema, tim više što je pre nekoliko dana i zvanično objavio da je zainteresovan za kupovinu austrijskog lista "Kronen cajtung", čija je cena daleko viša od ukupno uloženog novca u Srbiji.

"Povlačenje iz Srbije neće uticati na ostale poslove koje VAC ima u zemljama u regionu: Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, jer ne postoji međusobna veza niti bilo kakva saradnja između medijskih kuća u kojim VAC ima udela", objašnjava Hombah.

"U drugim zemljama smo stekli veoma dobro iskustvo. Problem je jedino sa Srbijom. Ova tema nas brine i prati nas već neko vreme. Mnoge stvari nisu samo nejasno predstavljene, već i pogrešno prikazane. Naša namera je izvrnuta, urušen nam je ugled, u pojedinim člancima smo dovedeni u vezi sa kriminalcima. Ja imam mnogo iskustva sa teškim regionima i još težim vremenima, ali nešto ovakvo još nikada nisam doživeo!".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.