Izvor: B92, 09.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić poziva na štednju

Beograd -- Boris Tadić pozvao je na štednju i strpljenje kako bi Srbija izbegla posledice svetske finansijske krize, a da istovremeno ne bude zaustavljen razvoj.

Tadić je ocenio da je Srbija, merama koje je Vlada Srbije osmislila istog sekunda kada je kriza u svetu naznačena, kratkoročno zaštićena od njenih traumatičnih posledica, ali da će na duži rok nizom mera štednje i inovativnim načinima privlačenja investicija morati da bude osigurano da razvojni procesi u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne budu zaustavljeni.

"Potrebni su strpljenje i disciplina, da svi pokažu da su sposobni da stegnu kaiš i da budu odgovorni u ovim trenucima, ali da ne zaustavimo razvoj, jer moramo misliti o budućnosti", poručio je Tadić.

On je objasnio da poziv na finansijsku odgovornost ne znači da obećanja koja su data u vreme pred izbore neće biti ispunjena.

"Ako nešto što smo obećali ne možemo da uradimo ovog trenutka zbog novonastalih okolnosti, jer kriza svetskih razmera, najveća u proteklih sto godina, nije bila u vreme kada smo imali izbore, već je nastupila nakon toga, to ne znači da obećanja nećemo ispuniti u naredne četiri godine", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije preduzela je veoma ozbiljne mere kako bi posledice svetske finansijske krize bile amortizovane, i zato je, u ekonomskom smislu, situacija u Srbiji danas daleko bolja nego u nekim državama u susedstvu.

Srbija, podsetio je, ima velike devizne rezerve i, garantujući štedne uloge građana, ponela se u skladu sa politikom odgovora na finansijsku krizu kojoj su pribegle neke mnogo moćnije evropske ekonomije.

"Ubeđen sam da će mere koje se primenjuju i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom omogućiti finansijsku stabilnost i rast naše proizvodnje. Kratkoročno naša zemlja je vrlo bezbedna, dugoročno moraćemo da pronađemo nove mere za privlačenje stranih investitora", rekao je Tadić.

Pred Vladom Srbije je, kako je ocenio, veoma težak zadatak budući da u nepovoljnim ekonomskim uslovima mora da osigura sredstva za ulaganja u razvoj.

"Što ne završite kada je vreme, morate skuplje i teže da završite kada nije vreme. Ova vlada ima odgovornost koju je preuzela od svih vlada od sedamdesetih godina do danas", rekao je predsednik Tadić.

"Budžet za 2009. godinu zato mora da bude stabilizujući, da bude restriktivan za izlišne troškove, mora da iskaže štednju države ali i sposobnost da se ulaže u razvoj. Mi ne smemo, uprkos svetskoj finansijskoj krizi, da zaustavimo investicije u razvoj i infrastrukturu, jer ako zaustavimo takve investicije zaustavićemo mogućnost rasta naše ekonomije u narednim godinama", ocenio je Tadić.

Građani Srbije, a pre svega oni u državnoj administraciji, kako je rekao, ne smeju da očekuju neprekidni rast plata bez realne ekonomske osnove, jer će u tom slučaju potomci platiti veliku cenu današnje lakomislenosti.

"Ukoliko ne prestanemo da trošimo kao do sada, nećemo ostvariti razvoj, a trošili smo mnogo više nego što proizvodimo i to neko mora da plati. Ako smo takvo ponašanje imali u prethodnih 20 godina, sa tim moramo da prestanemo, jer ne možemo da mislimo isključivo o nama samima, već moramo da mislimo i na našu decu", rekao je Tadić.

Odgovornije ponašanje državne administracije, čak i onda kada i ne proizvodi značajne uštede, prema rečima predsednika Tadića, šalje pozitivan signal građanima koji moraju da podnesu teret krize.

"Smanjenjem stotinak plata u javnim preduzećima, a neke su zaista nepristojno visoke, ne može se ostvariti suštinski važna ušteda za razvoj zemlje i makroekonomsku stabilnost, ali možemo pokazati da svi učestvujemo u procesu stabilizacije i svojim primerom pokazati da smo solidarni", rekao je Tadić.

U ključnim javnim preduzećima, prema njegovim rečima, treba raspisati konkurse, jer to što će neke stranke biti zadužene da se staraju o tim sistemima ne znači da sve funkcije treba da pripadnu stranačkim ljudima.

Tadić smatra da smo došli do situacije kada raspodelu odgovornosti u javnim preduzećima moramo da razumemo kao raspodelu odgovornost, a ne kao ono što se kolokvijalno zove podela plena.

"Onima koji računaju na podelu plena poručujem da će 'ministarstva sile' raditi svoj posao i da niko neće moći da deli plen, jer će država kontrolisati ko kako vodi javna preduzeća. Svi oni koji su mislili da mogu da ostvare protivzakonitu korist prisustvom u javnim preduzećima suočiće se sa zakonom", naveo je Tadić.

Predsednik Srbije rekao je da je zadovoljan zbog otpočinjanja sistemske i neselektivne borbe protiv korupcije u Srbiji, navodeći da će realizacijom tog cilja vlade biti stvorena još jedna od pretpostavki ekonomskog razvoja društva.

"Istovremeno, očekujem od najbogatijih ljudi ove zemlje da pokažu solidarnost sa ostalim građanima. U suprotnom država će morati da pronađe način da ih uputi ka socijalno odgovornom ponašanju", poručio je Tadić.

"Parlament nije pričaonica"

Predsednik Boris Tadić je ocenio da u načinu funkcionisanja Skupštine Srbije nešto suštinski mora da se promeni kako poslanici ne bi više mogli da zloupotrebljavaju govornicu i da sprečavaju donošenje zakona.

"Parlament nema funkciju da se dojučerašnji pripadnici jedne stranke takmiče i nadgornjavaju, nego ima funkciju donošenja zakona i kretanja zemlje napred. Ako se nešto ne promeni u radu parlamenta, suočićemo se sa problemom nedostatka vremena za donošenje zakona bez kojih nema članstva u EU", rekao je Tadić.

"Parlament nije pričaonica, već mesto za ozbiljnu debatu. Zloupotreba poslovničke mogućnosti kako bi se parlament pretvorio u pričaonicu veoma skupo košta naše građane. Moramo biti odgovorni i ne pričati o svemu što nam pada na pamet već samo o onome što je tema sednice", rekao je Tadić.

Prema njegovoj oceni, dnevnopolitičke debate koje se često vode u parlamentu za cilj imaju ostvarivanje parcijalnih, stranačkih ciljeva, a ne stretegijskih nacionalnih ciljeva.

Srbija će, kako je rekao, uploviti u vode veće političke stabilnosti onoga trenutka kada se stranke iskreno objedine oko dva centralna mesta nacionalne politike: evropskih integracija i odbrane Kosova.

Da bi pitanje ko će biti na vlasti prestalo da za građane bude pitanje života ili smrti, u Srbiji se, prema Tadićevim rečima, moraju jasno definisati strategijski ciljevi i redefinisati nacionalna politika, uspostaviti stabilan ekonomski razvoj koji nas vodi napred i otvarati nam perspektive, i koji će broj relevantnih stranaka dovesti na razumnu meru.

”Idelano bi bilo da imamo dve jake stranke i manje stranke koje bi bile jezičak na vagi ili dopuna koalicijama koje formiraju vladu. Ako imamo stotinu stranaka ne možemo računati na stabilnost. Danas imamo Demokratsku stranku koja pokriva levi centar, ali je potrebno i da na desnom centru imamo stabilnu i jaku stranku koja će ideju učlanjenja u EU i odbranu našeg integriteta na pravi, praktični način uvesti u svoje strategijske ciljeve, i onda ćemo imati ogromnu podršku građana za ostvarenje tih strategijskih ciljeva", zaključio je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.