Tadić: Imamo plan za izlaz iz krize

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Apr.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Imamo plan za izlaz iz krize

Kragujevac -- Premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada Srbije razmatra "ozbiljan model" zbrinjavanja jednog broja srpskih firmi sa neregulisanim statusom ili bez menadžmenta.

Suština je da je reč o transparentnom pristupi i da nema "nikakvog davanja i nedavanja", kazao je premijer i objasnio da na trojnom sastanku predstavnika vlade, privrednika i sindikata koji je nedavno održan u Beogradu i nije bila doneta nikakva odluka o bilo kakvom davanju preduzeća domaćim ili stranim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privrednicima.

"Ne radi se ni o kakvim odlukama, radi se o jednom modelu koji predstavlja suštinski nastavak privatizacije u delu u kome je ona nije bila uspešna", objasnio je premijer.

Cvetković je dodao da su, na primer, u neuspešno privatizovanim firmama raskinuti ugovori i da su ta, kako je rekao, preduzeća sada u nekoj vrsti neregulisane pozicije, nemaju menadžment koji je sposoban da ga dalje uspešno vodi.

"Zato se sada razmatra jedan model kojim bi se takva preduzeća ponudila na ugovor o upravljanju sa profesionalnim menadžmentom, a ti profesionalni upravljači bi imali prava i obaveze kakve predvidja svaki ugovor", naveo je on i dodao da bi prava bile određene kompenzacije, a obaveze da upravljanje da određene rezultate.

Jovanović: Ulazak biznismena pozitivan

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja Dejan Jovanović je kazao da podržava ulazak biznismena u državna preduzeća, pod uslovom da je on zakonit i održiv. On je rekao da je "kad god se otvore nova radna mesta u preduzećima koja imaju perspektivu, koja imaju tržište, bilo domaće, bilo za izvoz, to dobro sa stanovišta zapošljavanja".

Jovanović je kazao da konkretni aranžmani treba da budu dogovoreni sa vladom Srbije i da budu opravdani i dodao da će Nacionalna služba zapošljavanja pratiti ono što Vlada bude dogovorila sa privrednicima. Po njegovim rečima, taj poduhvat bi trebalo da, pre svega, omogući ravnomerniji razvoj svih regiona u Srbiji.

"Imajući u vidu da je Srbija zemlja sa velikim neravnomernostima u razvoju, pre svega po regionima, nama je jako važno da ulaganja u Srbiji budu ravnomernija u narednom periodu, bilo da je reč o stranim direktnim investicijama ili investicijama domaćih kompanija", kazao je Jovanović.

On je dodao da NSZ "apsolutno podržava otvaranje novih radnih mesta, s obzirom na činjenicu da je i nezaposlenost u neravnoteži, u smislu da je najbolje stanje u Beogradu, a da je u drugim krajevima, pogotovo u 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji, daleko veća stopa nezaposlenosti".

"Naravno, aranžmani, podvlačim, moraju da budu najpre zakoniti a onda i opravdani u svakom pogledu", precizirao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Imamo plan za izlazak iz krize

Izvor: Blic, 23.Apr.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Nišu da državno rukovodstvo ima plan za izlazak iz krize i dodao da zna da je građanima izuzetno teško. Boris Tadić: Znam da je građanima teško.."Građane Srbije želim da obavestim da imamo potpuno jasan plan za izlazak iz krize. To je plan do...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.