Izvor: B92, 02.Sep.2009, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Table o poreklu robe na pijacama

Beograd -- Gradske pijace će sredinom septembra uvesti identifikacione table na kojima će biti istaknuto da li voće ili povrće prodaje proizvođač ili preprodavac.

Na identifikacionim tablama koje će stajati na tezgama biće istaknuto ko je trgovac, a ko poljoprivredni proizvođač. Tako će Beograđani imati uvid u poreklo namirnica koje kupuju na zelenim pijacama. Ovaj pilot projekat prvo će biti sproveden na Palilulskoj pijaci.

U Gradskim pijacama kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ove mere preduzeli kako bi potrošači bili sigurni i imali uvid u poreklo namirnica, jer sada, kako sami potrošači kažu, ne znaju šta kupuju.

Podatke istaknute na tablama kontrolisaće Gradske pijace, tako što će ih porediti sa podacima iz registra o poljoprivrednom gazdinstvu. U ovom javnom preduzeću kažu da je 80 odsto pijačne infrastrukture namenjeno poljoprivrednim proizvođačima, ipak njihov tačan broj se još ne zna jer im je jedina obaveza do sada bila da donesu izvod iz katastra kojim potvrđuju da poseduju obradivo zemljište.

"Međutim, stvarno stanje stvari je drugačije, mi ne znamo tačno koliko ima nakupaca, a koliko poljoprivrednih proizvođača koji robu koju prodaju i lično proizvode. Mi se trudimo da građani budu sigurni da je roba koju kupe ispravna na gradskim pijacama”, kaže Marija Bošnjaković, PR Gradskih pijaca.

Lozica Jović, poljoprivredni proizvođač iz Leskovca, kaže da se nada da će postavljanje identifikacionih tabli pogodovati poljoprivrednicima, koji svoju robu i prodaju na pijacama. Ističe da su oni sada na gubitku u odnosu na nakupce, jer mnogo više ulažu i to sa rizikom da im se novac ne vrati.

"Sve u svemu, mi drugi posao nemamo. Dosta smo uložili u ovaj posao, oko tri-četiri hiljade evra, a tek krajem septembra ćemo videti da li će se isplatiti. Inače, svi poljoprivredni proizvođači za svoju robu dosta ulažu”, kaže Jović.

Zdravstvenu ispravnost voća i povrća nadgleda Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, a Gradske pijace najavljuju da će uskoro biti potpisan i ugovor sa Veterinarskom inspekcijom o kontroli namirnica životinjskog porekla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.