Tabaković: Rast robnog izvoza u prvom tromjesečju

Izvor: Capital.ba, 19.Maj.2021, 12:16

Tabaković: Rast robnog izvoza u prvom tromjesečju

BEOGRAD – Srbija je u prvom tromjesečju ostvarila rast robnog izvoza od čak 16,6 odsto, rekla je danas guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Jorgovanka Tabaković. Foto: Nezavisne novine Ona je navela da je to ostvareno zahvaljujući očuvanju postojećih i otvaranju novih izvoznih kapaciteta u prerađivačkoj industriji i poljoprivredi. Prema preliminarnim podacima, kaže Tabaković, Srbija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila suficit na tekućem računu platnog bilansa od blizu 160 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << evra. “Uz bruto priliv stranih direktnih investicija, koji je u prvom tromesečju iznosio 960 miliona evra, kao i neto priliv po osnovu portfolio investicija u sličnom iznosu, devizne rezerve zemlje porasle su na 14,3 milijarde evra, čime je dodatno ojačana otpornost na eksterne rizike”, rekla je ona. Tabaković je ocijenila da će nastavak snažnog priliva stranih direktnih investicija, uz rast državnih investicija na blizu sedam odsto bruto domaćeg proizvoda, dovesti do rasta učešća ukupnih fiksnih investicija u realnom bruto domaćem proizvodu na više od 24 odsto već ove godine, saopšteno je iz NBS. “Takav rast fiksnih investicija predstavlja jednu od važnih potvrda da su mere koje smo donosili tokom pandemije bile adekvatne, pravovremene i da su dale rezultate”, rekla je ona na predstavljanju izveštaja o inflaciji za maj 2021. godine. Чланак Tabaković: Rast robnog izvoza u prvom tromjesečju се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Tabaković: Moguć rast Srbije iznad 6 posto ove godine; Inflacija u narednih 12 meseci oko tri procenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković smatra da bi stopa rasta Srbije mogla da premaši ove godine projektovanih 6 posto, ako Srbija nastavi sa odličnim ekonomskim rezultatima koje za sada beleži...Tabaković je, u obraćanju povodom prezentacije majskog izveštaja o inflaciji, istakla...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.