Tabaković: Procena da je u februaru inflacija bila oko 5,5 odsto

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 15:42

Tabaković: Procena da je u februaru inflacija bila oko 5,5 odsto

Razvoj privrede i platnog ekosistema su od ključne važnosti.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se u Srbiji i u ovoj godini nastavlja snažan pad inflacije i da je međugodišnja inflacija u januaru smanjena na 6,4 odsto.

- Naša procena je da je inflacija u februaru i dodatno usporila na oko 5,5 odsto međugodišnje - rekla je ona na stručnoj konferenciji u centralnoj banci Srbije - Instant plaćanja, Globalna inspiracija.  >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Guvernerka je navela da se nastavlja sa opreznim analizama domaćih i međunarodnih faktora i kako je naglasila NBS je spremna da dodatno deluje ukoliko to bude potrebno.

- NBS je više od decenije održavala stabilnost deviznog kursa kroz pravovremene, objektivne intervencije na deviznom tržištu u oba smera, čime je doprinela ne samo nižoj baznoj inflaciji, već i očuvanju poverenja u poslovno i investiciono okruženje - rekla je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, stabilan kurs je ključni element monetarne i finansijske stabilnosti u Srbiji i ima važnu ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za privrednike i građane.

Ona je naglasila i da su visoke devizne rezerve temelj otpornosti zemlje na međunarodne poremećaje i da će NBS i dalje ostati posvećena čuvanju stabilnosti dinara prema evru kao osnovu makroekonomske stabilnosti. 

Guvernerka centralne banke Srbije je podsetila i da su za razvoj privrede kao i platnog ekosistema od ključne važnosti stabilni i predvidivi uslovi poslovanja koji se ogledaju u kretanju makroekonomskih indikatora.

- Uprkos izazovima koje nosi globalna neizvesnost, NBS je pažljivo odmeravala svoje odluke, postepeno pooštravala monetarnu politiku u borbi sa inflacijom koristeći sve raspoložive instrumente i doprinoseći na taj način očuvanju ukupne makroekonomske stabilnosti u zemlji - rekla je ona.

Dodala je da je bez obzira na "višedimenzionalnu krizu i kada se mnoge razvijene zemlje bore sa recesijom", Srbija uspela da očuva ekonomski rast i zabeleži rast zaposlenosti.

- Nakon dostizanja vrhunca inflacije u martu prošle godine, ona se od tada nalazi na stabilnoj opadajućoj putanji i nastavak njenog smanjenja očekujemo i u narednom periodu. Padu inflacije u velikoj meri je doprinela monetarna politika odmerenim, ali pravovremenim povećanjem kamatnih stopa, što je povoljno uticalo i na stabilizaciju inflacionih očekivanja - rekla je Tabaković.

 Guvernerka je podestila i da je centralna banka Srbije operater šest platnih sistema  i da je svojim aktivnostima obezbedila pouzdanost njihovog rada, kao i sigurnost i efikasnost izvršavanja platnih transakcija u tim sistemima.

- U ovom trenutku instant plaćanje se pored standardnog prenosa sredstava s računa na račun, koristi i za plaćanje računa putem skeniranja NBS IPS QR koda, plaćanje na fizičkim i internet prodajnim mestima i prenos sredstava putem broja mobilnog telefona - rekla je ona.

Dodala je da je građanima i privredi obezbeđen i izuzetno jednostavan model plaćanja računa za mesečne obaveze skeniranjem NBS IPS QR koda aplikacijama mobilnog bankarstva, na računima koje izdaju pružaoci komunalnih i drugih usluga.

- Omogućili smo da se instant plaćanja na prodajnim mestima obavljaju putem različitih metoda, poput IPS pokaži ili skeniraj. Trgovcima smo time dali šansu da na svojim prodajnim mestima imaju nov, savremen instrument koji im obezbeđuje raspolaganje novčanim sredstvima u nekoliko sekundi i po nižim naknadama, kao i samostalnu pripremu rešenja koja odgovaraju njihovim potrebama - rekla je ona.

Prema rečima guvrenerke, građanima je pružena i mogućnost da putem aplikacija za mobilno bankarstvo, izvršavaju instant plaćanja unošenjem samo broja mobilnog telefona registrovanog primaoca plaćanja ili odabirom iz imenika, bez potrebe da pamte šablone, zapisuju ili unose broj računa primaoca plaćanja.

- NBS se ne bavi samo novcem u najosnovnijem obliku, što je tradicionalno zadatak institucija poput naše, već ubrzavamo i modernizujemo finansijsku budućnost naše zemlje, i to tako da baš svaki građanin ima priliku da učestvuje u digitalnoj ekonomiji sa lakoćom i sigurnošću - rekla je ona.

Navela je i da su smanjene međubankarske naknade čime se direktno uticalo  na smanjenje troškova za trgovce i olakšalo im donošenje odluke da  prihvate platne kartice.   

Ona je naglasila i da je NBS odlučna da nastavi da prevazilazi prosečnu brzinu pozitivnih promena u svetu i da je pokazala da to ume.

-Kako radimo dajemo i putokaze, i primer smo za mnoge zemlje u svetu. NBS dobija komplimente od institucija kao što su Evropska centralna banka, Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, a pozive da on nas nauče tražile su, i pomagali smo, brojnim zemljama sa različitih kontinenata - rekla je guvernerka centralne banke Srbije.

Prema njenim rečima, u digitalnom svetu gde se granice brišu brže nego ikada, Srbija treba da pametno koristi razvoj tehnologije i da integriše nove šanse i podiže standard bezbednosti i pouzdanosti u finansijskoj razmeni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.