Tabaković: Nivo problematičnih kredita u Srbiji najniži od 2008. godine

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Nivo problematičnih kredita u Srbiji najniži od 2008. godine

Nivo problematičnih kredita u Srbiji pao je na 4,98 odsto što je najniži nivo od 2008. od kada se prate ovi podaci, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Od avgusta 2015. godine kada je Narodna banka usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita (NPL), beleži se njihov pad za 17,3 odsto.

Pored stabilne i niske inflacije, nivoa stranih direktnih investicija, fiskalne održivosti i nivoa NPL-a, svakom investitoru koji planira da ulaže u našu zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovi podaci govore o ekonomskoj stabilnosti zemlje, ističe guverner Centralne banke.

"Nivo problematičnih kredita nije tek brojka, koja je zaista na rekordno niskom nivou od 4,98 odsto od kada se prate ti podaci i niži je za 17,3 procentnih poena od trenutka kada smo usvojili Strategiju za rešavanje problematičnih kredita, već je to ustvari pokazatelj o potpuno drugačijem odnosu Narodne banke prema bankarskom sektoru, rizicima koji bankarski sektor preuzima, kreditiranju i proizvodima koje banke nude privredi i građanima", kaže guverner NBS.

Podaci Centralne banke pokazuju da je pre više od deset godina nivo NPL-ova iznosio preko 22 odsto dok je danas ta cifra pet puta manja.

Posmatrano u apsolutnom iznosu, brojkama, nivo trenutnih NPL-ova ukupno je oko 120 milijardi dinara, a u tom iznosu najveći deo problematičnih kredita imaju strane banke.

"On iznosi negde oko 88 milijardi dinara ali je to srazmerno njihovom učešću na tržištu jer te iste strane banke imaju u procentima 4,5 odsto učešća problematičnih kredita. Ali, s obzirom da zauzimaju najveći deo bankarskog tržišta kod njih je i najveći iznos u apsolutnim brojevima", navodi Tabaković.

Napredak je po pitanju smanjenja NPL-a postignut i kod banaka u kojima država ima svoj vlasnički udeo.

"Na tome one rade postupno, ne po sistemu ugledanja kao zadati target koji se postiže po svaku cenu, ali i u tome zaista značajan efekat imaju i privatne banke kod kojih je nivo NPL-a 4,7 odsto".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.