Tabaković: Fiskalni deficit biće 2,1 odsto BDP-a

Izvor: B92, 21.Nov.2016, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Fiskalni deficit biće 2,1 odsto BDP-a

Beograd -- Zbog uspešne fiskalne konsolidacije i reformi, u 2016. je posebno smanjen fiskalni deficit, koji bi u ovoj godini trebalo da iznosi 2,1% BDP, kaže guverner.

"Takođe, očekuje se pad učesća javnog duga prvi put od 2008. godine, što je godinu dana ranije od prethodnih očekivanja", rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković na prezentaciji izveštaja o inflaciji za novembar 2016. u Narodnoj banci Srbije.

Usled bržeg rasta izvoza od uvoza, kako je navela, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i deficit tekućeg računa dodatno se smanjuje, pa bi njegovo učešće u BDP trebalo da se spusti u ovoj godini na 4,1 procenat.

"Neto strane direktne investicije od 1,8 milijardi evra u ovoj godini, što je 5,2 odsto BDP, biće više nego dovoljne za pokriće deficita tekućeg računa", rekla je guverner.

Ona je dodala da je najvažnija odluka monetarne politike, od avgustovskog izveštaja o inflaciji, smanjenje ciljane inflacije na tri odsto uz odstupanja naviše i naniže od 1,5 procentnih poena.

"Odluka o smanjenju cilja doneta je u saradnji sa Vladom Srbije, zahvaljujući znatno boljim makroekonomskim fundamentima i izgledima naše ekonomije za naredni period, kao i postignutoj i održanoj cenovnoj stabilnosti", istakla je Tabaković.

Prema njenim rečima, međugodišnja inflacija će u granice novog cilja ući početkom sledeće godine, nakon čega će nastaviti da se kreće unutar tih granica.

"Zbog odlične poljoprivredne sezone, ponovo smo izvršili reviziju naviše stope rasta BDP za ovu godinu, sada na 2,7 odsto", rekla je ona precizirajući da je to treća korekcija naviše za 2016. godinu.

Kako je navela, projekciju rasta BDP za 2017. godinu, NBS zasad nije menjala i očekuje rast od tri procenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.