Izvor: B92, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV BK: Menica, predajnik, policija

Beograd -- Poverioci TV BK počeli su da naplaćuju svoja potraživanja, zbog čega je bio blokiran račun te televizije, saznaje B92.

Generalna direktorka i glavna i odgovorna urednica BK Telekoma Bojana Lekić je dematovala informacije da su računi te televizije blokirani. "Imamo više onih koji nama duguju, nego onih kojima mi dugujemo i nije tačno da poverioci traže svoje naplate, nego da mi tražimo svoje", kaže Lekićeva. Ona je rekla da da televizija ima račune u dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke i da oba rade.

"Tačna je informacija da je Meridijan banka danas aktivirala nalog i naplatila sva svoja potraživanja od BK Televizije, na osnovu kredita koji im je bio dat za otkup prava prenosa Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. Što se tiče blokade računa BK Televizije, on trenutno nije blokiran", rekla je Sanja Ćosović, menadžerka za odnode sa javnošću Meridijan banke.

O isključenju predajnika na Beograđanki

Predajnik TV BK na palati Beograd isključen je juče posle podne jer TV BK više meseci nije izmirila obaveze prema Studiju B. Glavna i odgovorna urednica Studija B Dragana Milićević Milutinović kaže za B92 da televizija BK Studiju B nije isplatila ne samo troškove u vezi s predajnikom, već i s prostorijama na 23. spratu Beograđanke, korišćenjem struje i održavanjem predajnika.

"Ostali smo dosledni u onom na šta smo ih mesecima upozoravali i molili da potpišemo. Pre 15 dana smo im uputili poslednju opomenu, pa ih u petak još jednom pozvali da potpišu ugovor i izmire dugovanja. Oni to nisu uradili, a ako se predomisle i prihvate poravnanje njihov predajnik će opet biti u funkciji", kaže ona i dodaje da je Studio B spreman da TV BK izađe u susret i da omogući isplatu dugovanja na rate.

Lekićeva je izjavila da je dobila uveravanja od direktorke Studija B Dragane Milićević da isključenje predajnika BK TV sa Beograđanke, kako je navela, nema nikakve veze sa aktuelnom hajkom, već sa nerešenim pitanjem naplate. Dodala je i da se očekuje da ovaj problem bude ubrzo prevaziđen.

O policijskoj istrazi

U RTV BK Telekom juče su došli inspektori gradskog SUP-a kako bi proverili ugovore koje ta televizija ima s Mobtelom. Generalna direktorka i glavna i odgovorna urednica TV BK Bojana Lekić navela je u pisanoj izjavi da je policiji dostupna sva raspoloživa dokumentacija, ali da ono što je u čitavom slučaju izuzetno problematično jeste stvorena atmosfera. "U toj atmosferi se svi zaposleni u TV BK već danima osećaju kao meta, odnosno kolateralna šteta", navela je Bojana Lekić.

Izvori Bete bliski policiji potvrdili su da policija proverava poslovanje TV BK zbog sumnje da je država oštećena za oko 700 miliona dinara.

Ona je ocenila i da nema nikakvog osnova za plasiranje lažnih tvrdnji o navodnom državnom vlasništvu nad BK televizijom o čemu, kako je navela, svedoče i izjave direktora Agencije za privredne registre.

"Jasno je dakle, da se radi o namernom stvaranju atmosfere koja treba da posluži nekom nasilnom preuzimanju BK televizije. A takvo nasilništvo nad medijima karakterisalo je samo najgori period Miloševićeve vladavine", naglasila je Bojana Lekić.

Čiji je RTV BK telekom?

Agencija za privredne registre odbacila zahtev RTV BK telekoma za promenu osnivačkog udela u toj kompaniji. Direktor Agencije Dragiša Okolišanov kaže da je zahtev odbačen zbog toga što je ugovor o prenosu udela na kupca Blagoja Dimitrijevića potpisala advokatica Vera Čabarkapa, koja nije imala potpisanu punomoć. Okolišanov za B92 kaže da je situacija oko vlasništva u TV BK ostala nepromenjena i da vlasništvo može biti preneto na Dimitrijevića ako budu poštovani zakonski zahtevi.

"Ne radi se o konačnom odbijanju. Ako podnosilac zahteva u roku od pet dana postupi po nalozima iz zaključka, Agencija će preispitati odluku. Ako ne postupi po zahtevu, zahtev će konačno biti odbačen, a postojaće pravo žalbe. Sadašnje stanje je takvo da niko nema većinski udeo u BK telekomu, ni država, ni Dimitrijević", kaže Okolišanov.

Poslednja promena u vlasničkoj strukturi RTV BK telekoma bila je sredinom 2000. Prema tom dokumentu, osnivači RTV BK telekoma su kompanija Braća Karić, banka Astra, osiguranje Evropa osiguranje i Blagoje Dimitrijević. Kompanija Braća Karić ima 5,94 odsto udela u osnivačkom kapitalu, Dimitrijević 40,65, banka Astra 35,6 i osiguranje Evropa 17,8 odsto, ali su pomenute banka i osiguravajuća kuća u stečaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.