TS: BG na vodi  o čemu se radi?

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: BG na vodi " o čemu se radi?

Beograd -- Organizacija Transparentnost Srbija još jednom je od nadležnih zatražila da saopšte neophodne informacije o projektu "Beograd na vodi".

Transparentnost Srbija ponovo je zatražila od nadležnih organa podatke o prirodi pravnog posla koji organi vlasti Srbije i Beograda nameravaju da preduzmu sa firmom Igl hils (Eagle hills) na projektu "Beograd na vodi".

"Bez ove osnovne informacije bilo kakva argumentovana diskusija o tome da li je taj projekat dobar ili ne, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da li je postupanje naših vlasti zakonito ili ne je nemoguća. Tek kada Privremeni organ (Beograda) ili bilo ko drugi ko će realizovati ovaj projekat, saopšti o čemu se ovde radi, takva diskusija će biti moguća", piše u saopštenju Transparentnosti objavljenom na stranici te organizacije na Fejsbuku.

Sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić rekao je danas da će projekat "Beograd na vodi" biti izveden u potpunom skladu sa zakonom i da ne postoji obaveza da se raspisuje javni konkurs.

On je novinarima prilikom posete gradilištu pogona za preradu vode "Makiš 2" rekao da je projekat "Beograd na vodi" za izgradnju na oko 90 hektara zemljišta na desnoj obali Save u blizini centra Berograda "na stalnom konkursu u čitavom svetu već više decenija" i da se niko do sada nije javio osim firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Transparentnost je navela da se takvi građevinski projekti, u principu, mogu realizovati na nekoliko osnovnih načina: da Grad ili Republika finansiraju izgradnju objekata i uređenje zemljišta iz budžeta ili kredita, i da radi realizacije posla sprovedu javne nabavke.

Drugi način je da Grad ili Republika prodaju građevinsko zemljište investitoru ili investitorima, ili da se zaključi neki vid sporazuma o javno-privatnom partnerstvu (koncesija, formiranje zajedničkog preduzeća sa zajedničkim ulaganjima i slično).

"Na svaki od pomenutih oblika poslovanja primenjuju se posebni zakoni koje Republika Srbija ima (Zakon o javnim nabavkama, Zakon o javnoj svojini ili Zakon o javno-privatnom partnerstvu), a u svakom slučaju se primenjuju i propisi koji se odnose na urbanizam i prostorno planiranje", navodi se u saopštenju.

Transparentnost dodaje da, ukoliko je već dogovoreno javno-privatno partnerstvo - formiranje zajedničkog preduzeća, kao što se moglo zaključiti iz izjave predsednika Privremenog organa Beograda Siniše Malog, "neophodno je predočiti javnosti informacije koje se odnose na dosadašnju i buduću primenu aktuelnog Zakona o javno-privatnim partnerstvima".

To je pre svega potrebno zbog konkurencije, neselektivnog postupanja organa vlasti, zaštite javnog interesa - podela ulaganja i rizika poslovanja u zajedničkom preduzeću i zbog sprovođenja procedure pre zaključivanja takvog aranžmana.

"Zbog svega navedenog, potpuno je očigledno da činjenica kako se '20 godina priča o projektu Beograd na vodi' ni u kojem slučaju ne pruža odgovore na pitanja koja smo postavili o primeni propisa Republike Srbije na ovaj pravni posao", saopšteno je.

"Takođe, s obzirom na to da se udruženje Transparentnost Srbija bavi borbom protiv korupcije i javnošću rada organa vlasti, a da se nikad nije bavila ni potragom za investitorima, ni ocenom kvaliteta potencijalnih investitora (pa ni firme Igl Hils), komentar gospodina Malog smatramo neumesnim", ukazuje Tranmsparentnost.

Predsednik Privremnog ograna Beograda Siniša Mali je danas rekao da "poziva sve ljude iz Transparetnosti Srbije da jave ukoliko znaju zainteresovane investitore, a mi ćemo im obezbediti projekat. Za Beograda na vodi ili bilo koji drugi projekat".

Transparentnost Srbija postavila je u ponedeljak nadležnim organima pitanje da li su dali mogućnost i drugim potencijalnim investitorima da formiraju zajedničko preduzeće i predlože projekat za izgradnju "Beograda na vodi", i, ako nisu, na osnovu kojeg propisa su isključili konkurenciju.

Komapanija "Igl hils" (Eagle hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavila je idejno rešenje za "Beograd na vodi", u koji bi u prvoj fazi bilo uloženo 2,5 do 2,8 milijardi evra.

Predviđena je izgradnja oko 1,5 miliona kvadratnih metara poslovnog, komercijalnog i stambenog prostora na oko 90 hektara zemljišta na desnoj obali Save. Najavljena je i izgradnja kule visoke 180 metara, tržnog centra od 200.000 kvadratnih metara, zgrade opere, hotela i marine.

Vođa projekta Beograd na vodi Srđan Rupar najavio je da bi radovi mogli da počnu septembra, da je rok za završetak šest godina i dodao da bi projekat mogao da otvori 200.000 radnih mesta.

Od oko 90 hektara na kojima bi se gradio "Beograd na vodi", 95 odsto koriste Železnice Srbije.

"Beograd na vodi" Srpska napredna stranka (SNS) je najavila u predizbornoj kampanji 2012. godine.

Prostor na kojem bi se gradilo se prostire od Beogradskog sajma do mosta u Brankovoj ulici, između desne obale reke Save - s jedne strane, i Savske i Karađorđeve ulice - s druge.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TS: Objaviti podatke o poslu Beograd na vodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2014

Transparentnost Srbija ponovo je danas zatražila od nadležnih organa podatke o prirodi pravnog posla koji organi vlasti Srbije i Beograda nameravaju da preduzmu sa firmom Igl hils (Eagle hills) na projektu "Beograd na vodi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.