TRAMP POPUŠTA KINEZIMA: Gugl servisi uskoro ponovo dostupni na Huavej telefonima?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2019, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMP POPUŠTA KINEZIMA: Gugl servisi uskoro ponovo dostupni na Huavej telefonima?

Još od kako je u maju ove godine, Ministarstvo trgovine SAD stavilo Huavej na svoju "crnu" listu (Entity List), prisutne su i priče o mogućim načinima da se ta zabrana zaobiđe.

Stavljanje Huaweija na "crnu listu" u osnovi znači da je američkim kompanijama zabranjena trgovina hardverom i softverom sa kineskim tehnološkom gigantom, što je za rezultat imalo ogromne gubitke na obe strane.

Ministarstvo je u julu najavilo plan da izda posebne dozvole lokalnim tehnološkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kompanijama, koje i dalje žele da nastave da posluju sa Huaweijem, a koje bi se odnosile na one komponente koje "ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost".

Tada je izašlo na videlo da 130 američkih kompanija imaju veoma jak poslovni interes za obnavljanje saradnje, budući da su se prijavile za dozvolu.

US official: Licenses for companies wanting to trade with Huawei "coming soon" https://t.co/DtkOmKTqUt

— GSMArena.com (@gsmarena_com) 04. новембар 2019.

Prema najnovijim informacijama, taj broj se do sada udvostručio, što je u intervjuu agenciji Bloomberg priznao američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros. On je izjavio da se na spisku sada nalazi 260 kompanija, kojima će dozvole za nastavak saradnje sa Huaweijem biti izdate "u vrlo kratkom roku".

Prijavljene kompanije trenuto prolaze kroz proceduru provere, zbog čega se očekuje da neće sve dobiti zeleno svetlo. Svakako najvažnija kompanija na listi od 260 je Google.

Zbog nedostatka većine servisa operativnog sistema Android, novi uređaji Huaweijeve premijum Mate 30 serije, na tržištima izvan Kine, gube dosta na konkurentnosti.

Ukoliko bi dozvola Googleu bila odobrena, kineska kompanija bi mogla da računa povratak u borbu sa vrh na listi najprodavanijih na svetskom tržištu.

Za sada ne postoje nikakvi rokovi kada bi dozvole treblo da budu dodeljene, niti kada bi saradnja mogla da bude obnovljena, piše GSM Arena.

Međutim, kako bi "Prva faza" trgovinskog dogovora SAD i Kine trebalo da se okonča do kraja ovog meseca, možda ni rasplet na relaciji Google - Huawei nije tako daleko.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.