TRAMP I MERKEL NEĆE BITI U DAVOSU: Svet se mnogo promenio u poslednjih godinu dana, a evo o čemu će razgovarati elita

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2017, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMP I MERKEL NEĆE BITI U DAVOSU: Svet se mnogo promenio u poslednjih godinu dana, a evo o čemu će razgovarati elita

Kineski predsednik će prvi put prisustvovati forumu svetske političke i ekonomske elite

Društvene podele, rastući populizam, strah zbog klimatskih promena, u samom su vrhu liste rizika o kojima će se govoriti na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Za samo godinu dana od njihovog prošlogodišnjeg okupljanja u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenjuje agencija Rojters, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Politička i ekonomska elita u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Rojters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje.

Uoči godišnjeg zasedanja, WEF-ov izveštaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocenjujući da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji.

Pretnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa.

Forum u Davosu, koji se održava od 17. do 20. januara, okupiće 3.000 učesnika, uključujući kineskog predsednika Sji Đinpinga, koji će biti prvi kineski predsednik koji prisustvuje WEF-u, ali i britansku premijerku Terezu Mej.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Žistin Trido su, međutim, doneli odluku da "preskoče" ovaj događaj, a ni novoizabrami američki predsednik Donald Tramp, čija će se inauguracija za predsednika održati 20. januara, takođe neće prisustvovati forumu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.