TIBO će samo čudom izbjeći stečaj

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TIBO će samo čudom izbjeći stečaj

MATULJI - Nakon 26 milijuna državnih kuna utrošenih u pokušaje restrukturiranja Tiba i 30 milijuna kuna vrijedne dokapitalizacije koja je provedena prošle jeseni, u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) ovih su dana potvrdili da nema odgađanja pokretanja postupka stečaja nad ovom matuljskom tvornicom brodske opreme.

Na sjednici Nadzornog odbora koja je održana u prostorima ove agencije u Zagrebu, uprava Tiba je, umjesto nekakve pomoći, dobila »podsjetnik« da se striktno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pridržava zakonskih odredbi.

To znači da ukoliko do kraja današnjeg dana ne legne na račun Tiba novac koji bi bio dostatan da se račun ove tvornice makar i na jedan dan odblokira, direktor Matko Pekić morat će najkasnije u ponedjeljak podnijeti Trgovačkom sudu u Rijeci zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka. S jučerašnjim danom, naime, račun Tiba u neprekidnoj je blokadi bio 79. dan, što znači da otkucavaju posljednji sati zakonskog roka – 60 plus 21 dan – u kojem je uprava neke tvrtke, odnosno osoba ovlaštena za zastupanje, dužna podnijeti zahtjev za stečaj.

Kako doznaje Novi list, Tibo u ovom trenutku treba oko 1,6 milijuna kuna da bi podmirio sve svoje obveze zbog kojih je u blokadi. Odnosi se to na plaće radnicima za studeni i prosinac te još oko 200.000 kuna novih ovrha koje su radnici u međuvremenu podnijeli Fini. Mogućnost da taj novac danas »legne« na račun TIBO-a ravan je čudu, što priznaje i sam direktor Pekić, premda podsjeća kako su se mnoge stvari za Tibo rješevale u »minutu do dvanaest«.

O zaključku Nadzornog odbora, u kojem sjede dvije predstavnice CERP-a i radnički predstavnik, direktor Pekić obavijestio je jučer i sindikate.

– Mogu samo ponoviti ono za što sam već u više navrata izrazio žaljenje, a to je da dio radnika nije prepoznao makar i tu malu šansu koja nam se pružala. I to nas je dovelo tu gdje sada jesmo, pred stečaj, zaključio je Pekić, ne zaobilazeći pritom ni činjenicu da sve što je moglo poći je pošlo krivo za Tibo u proteklih nekoliko mjeseci.

Uistinu, u rujnu prošle godine sve je mirisalo da se došlo do kakvog-takvog rješenja za proizvodne pogone u Matuljima. Kao pripremu za privatizaciju, država je dokapitalizirala Tibo povratom vrijednih nekretnina. S Uljanik grupom DUUDI, odnosno CERP, dogovorio je pozajmicu od pet milijuna kuna koja je Tibu hitno trebala za premošćivanje nelikvidnosti, a među sindikatima već se smatralo kao gotova stvar da će Puljani preuzeti i ove bivše trećemajske pogone.

No, umjesto rješenja, dogodilo se to da je Tibo »pao« kao žrtva potpunog zastoja u donošenju svih važnijih odluka u državi zbog parlamentarnih izbora i smjene vlasti.

Na poziv za kupnju matuljske tvornice koncem studenog javlja se jedino DIV grupa u vlasništvu Tomislava Debeljaka, dok od Uljanik grupe izostaje i to neobvezujuće pismo namjere. Usput rečeno, »stara« garnitura u CERP-u u mjesec i pol dana nije smatrala za shodno raspisati drugi krug natječaja za prodaju Tiba i tako barem, pozitivno ili negativno, zaključiti privatizacijski postupak koji su sami pokrenuli.

Pet milijuna kuna pozajmice Uljanik grupa, odnosno »3. maj«, na kraju isplaćuje u ratama, ali to se pokazuje nedostatnim jer je Tibo upao u dužničku spiralu. S pet neisplaćenih plaća u prošloj godini, dio radnika početkom prosinca gubi i povjerenje i strpljenje te kreću sa zahtjevima za prisilnom naplatom svojih plaća, od čega ne odustaju. Uljanik grupa svoju je pozajmicu osigurala zalogom na zemljište Tiba, a prema potpisanom ugovoru za desetak dana trebali bi isplatiti i zadnju tranšu od tih pet milijuna kuna, blizu 800.000 kuna.

Kako doznajemo od Pekića, matuljska tvornica ima 5,2 milijuna svojih nenaplaćenih potraživanja. Većina tih potraživanja koje Tibo ima prema svojim kupcima predmet su sudskog sporenja ili su »ušla« u predstečajne nagodbe. Ono što je, prema procjeni Pekića, realno naplativo u idućih nekoliko mjeseci iznos je od 1,6 milijuna kuna, dakle upravo onoliko koliko danas treba Tibu da zakonski izbjegne stečaj. Prekasno za ovu tvornicu. Među dužnicima s kojima je Tibo u sporu je i Brodosplit, u vlasništvu istog onog koji je iskazao interes za preuzimanjem matuljskih pogona. S druge strane, oko 870.000 kuna Tibu je dužna i tvornica Motori i dizalice, koju je u proljeće prošle godine preuzela Uljanik grupa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.