Svilajnac traži iste subvencije

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilajnac traži iste subvencije

Svilajnac -- Opština Svilajnac traži da država u svim opštinama u Srbiji obezbedi jednake subvencije za privlačenje stranih investicija.

Kažu da je sadašnjom republičkom Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, Svilajnac stavljen u drugi plan u odnosu na druge opštine.

Kako kaže Predrag Milanović, zamenik predsednika svilajnačke opštine, oni su se odricali da bi privukli strani kapital, a ne država, zbog čega

Nedavnim ulaskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << austrijskog „Pora” u Svilajnac, ova opština dobila je još jednog jakog investitora, ali u lokalnoj samoupravi nisu zadovoljni načinom na koji im država pomaže u dovođenju ulagača.

" Svilajnac nije proglašen područjem od posebnog interesa, što znači da investitori kod nas dobijaju od 2.000 do 5.000 evra za svakog novozaposlenog – duplo manje nego u lokalnim samoupravama koje su označene kao posebne. Mi se zalažemo da ulagači u svakoj opštini dobijaju isti iznos – po 10.000 ili po 5.000 ili koliko god evra – a da se pre toga napravi „lična karta” svih mesta. Da se ustanovi gde je koja proizvodna grana potrebna", kaže Milanović.

To bi podrazumevalo, pojašnjava, da se na osnovu privrednih potencijala odredi da li na nekom području treba podsticati razvoj tekstilne, elektronske, prehrambene industrije i da se teži dovođenju investitora iz tih „esnafa”.

" Tako bi se uredba, koja je u osnovi dobra, pretvorila u tržišnu, a ne u birokratsku meru. Ujedno bi bile sprečene situacije da investitor dođe u opštinu gde će dobiti više novca, a onda se ispostavi da tamo nema adekvatne infrastrukture ili ne može da dobije potrebne dozvole. Svilajnac je tri godine gradio industrijsku zonu i zanemarivao, na primer, školstvo. Da zona ne bi zvrjala prazna odbijali smo od svojih plata i odricali se privilegija kako bismo izgradili infrastrukturu, u trenutku kada čelnici pojedinih opština u Srbiji imaju i do dva i po puta veće plate", zaključuje Milanović.

„Por” je, prema Milanovićevim rečima, ušao u posed svilajnačke Fabrike vijčanih elemenata VIS, isplativši pre nekoliko dana poslednju ratu ukupnog iznosa od 1.200.000 evra.

Toliko je austrijskog građevinarskog magnata koštala kupovina preduzeća nekada čuvenog po proizvodnji elemenata za automobilsku, traktorsku i kamionsku industriju.

Kada „Por” uloži obećanih 8.000.000 evra, pogoni u VIS-u – koji je čitavu deceniju grcao u finansijskim problemima „krunisanim” stečajem – poslužiće za proizvodnju železničkih pragova. Najavljena kao najmodernija fabrika ovakve robe u ovom delu Evrope, iz koje će se snabdevati železnice Srbije i regiona, novi VIS trebalo bi da, kaže Milanović, proradi od iduće godine.

Nije samo bečka kompanija, koja godišnje ostvaruje 2,8 milijardi evra prometa, došla u Svilajnac.

Prethodnih godina, u novoizgrađenu industrijsku zonu na obodu grada doselile su se strane firme koje su takođe jake u svojoj branši: japanski „Panasonik”, holandsko-francuski proizvođač hrane „Tri stan freš”, izraelski proizvođač začinskog bilja „Grin onli”... Uprkos tome što se očekuje da godišnje sto Svilajnčana bude zaposleno u „Panasoniku”, ili tome što je „Tri stan freš” nedavno napunio dvomilionitu teglu krastavcima iz ovdašnjeg atara, Milanović ističe da uredba mora da se promeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.