Švicarski ABB preuzeo Shanghai Chargedot New Energy Technology Co.

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Okt.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švicarski ABB preuzeo Shanghai Chargedot New Energy Technology Co.

ŽENEVA - Švicarski industrijski konglomerat ABB izvijestio je u ponedjeljak da je kupio većinski udio u Shanghai Chargedot New Energy Technology Co. Ltd-u, kineskom proizvođaču stanica za punjenje električnih automobila.

ABB je postao vlasnik 67 posto udjela u kineskoj kompaniji koja proizvodi stanice i softverske platforme, a zapošljava 185 radnika.

Vrijednost akvizicije nije navedena a uključuje i opciju povećanja vlasničkog udjela.

Švicarska kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << želi tim potezom pojačati prisutnost na kineskom tržištu električnih automobila koje bilježi snažan rast. Dodatni je motiv jačanje veza s proizvođačima električnih kamiona i automobila.

Kina ima najviše električnih automobila u svijetu, dva milijuna, ističu u ABB-u, dodajući da sklonost kineskih potrošača prijelazu na ekološki prihvatljivija vozila podupiru vladin program poticaja i zabrinutost zbog zagađenog zraka.

U prvoj polovini ove godine prodaja električnih automobila u azijskom divu porasla je 52 posto, prema podacima Centra za upravljanje automobilskim sektorom. Glavni su tržišni akteri domaći proizvođači Chery Automotive, Geely i BYD.

ABB u Kini već surađuje s domaćim proizvođačem automobila BYD-om i s njemačkim Daimlerom. Kineski Chargedot pak surađuje s domaćim SAIC-om.

"Chargedot je bio među prvim tehnološkim kompanijama u Kini koje su se fokusirale na rješenja za automobile s pogonom na nove izvore energije. Zahvaljujući udruživanju snaga s ABB-om bit ćemo dobro pozicionirani za sljedeći veliki iskorak", poručio je u priopćenju izvršni direktor Chargedota Mao Chunhua.

ABB je instalirao mreže za punjenje električnih automobila u Singapuru i širom Nizozemske, podsjeća Reuters.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.