Svi peru ruke od „Deltinog” placa

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi peru ruke od „Deltinog” placa

Republičko javno pravobranilaštvo uložilo žalbu Ministarstvu finansija na rešenje Sekretarijata za imovinske odnose Beograda

Republičko javno pravobranilaštvo nije zadovoljno odlukom da kompanija „Delreal 1” bude oslobođena plaćanja konverzije prava korišćenja u pravo svojine na oko 16 hektara zemljišta uz auto-put između „Tempa” i Kvantaške pijace, gde „Delta” gradi robnu kuću za nemački „Bauhaus”. Stoga je uložilo žalbu Ministarstvu finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na rešenje Sekretarijata za imovinske odnose Beograda, smatrajući da ova kompanija treba da plati naknadu i da procena vrednosti zemljišta nije pravilno utvrđena. Ovo je za „Politiku” rekla Dubravka Obrenović, zamenica republičkog javnog pravobranioca.

–Pošto je Poreska uprava samo prepisala nalaz veštaka tražili smo da Ministarstvo finansija utvrdi da li je gradski sekretarijat za imovinsko pravne poslove pravilno postupio utvrdivši da pomenuta kompanija bez nadoknade treba da stekne vlasništvo na zemljištu. Ministarstvo treba da naloži da se ponovi postupak – objasnila je Obrenovićeva.

Ministarstvu finansija, kako nam je rečeno, do juče nije stigla žalba republičkog javnog pravobranioca.

Do problema je došlo zato što je konsultantska kuća „King srdž”, koju je angažovala „Delreal 1”, Miroslava Miškovića, vrednost zemljišta procenila na oko osam miliona evra, što je sedam do osam puta niže od vrednosti koja bi bila postignuta prema parametrima Poreske uprave. Budući da je prema nalazu veštaka ova kompanija gradskim vlastima na ime troškova pribavljanja prava korišćenja, koji iznose oko devet miliona evra, uplatila više novca nego što zemljište vredi – ispostavilo se da konverziju neće morati da plati.

Zakon o planiranju i izgradnji ne obavezuje Poresku upravu da ocenjuje procene veštaka, kako kaže Zoran Vasić, zamenik direktora, već da im dostave rešenja o utvrđenim vrednostima zemljišta na sličnim lokacijama u poslednjih godinu dana. Za procenu vrednosti zemljišta, tvrdi on, odgovara isključivo veštak.

S druge strane Nebojša Nešovanović, konsultant „King srdž” koji je radio ovu procenu, tvrdi da veštaci Poreskoj upravi dostavljaju analize, jer ona daje konačni sud.

– Uostalom, u Uredbi o konverziji na nekoliko mesta je navedeno da Poreska uprava ima završnu reč pri proceni – kaže Nešovanović.

Kako veštak kvadratni metar zemljišta u Bloku 53  kod Kvantaša vrednuje 50 evra po metru kvadratnom, a Poreska uprava 350 evra?

Nešovanović kaže da su do cene došli tako što su uporedili sadašnje kupoprodajne transakcije, koje se kreću oko 10 evra za kvadratni metar zemljišta u toj zoni i one koje su važile pre krize kada su dostizale 60-70 evra.

– Poreska uprava ima drugačiji sistem. Ona ceo Novi Beograd posmatra kao celinu. U njenim procenama isto se vrednuje zemljište u Trećem bulevaru i oko aerodroma. Zato su za pojedinačne procene utvrđivanja visine naknade za konverziju angažovani veštaci – kaže Nešovanović.

Nešovanović tu ništa ne vidi sporno i poziva se na uredbu koja to, navodno, dopušta.

Savet kategorično tvrdi da „Delreal” nije imala nikakve troškove pribavljanja prava korišćenja zemljišta. To što je ona nekoliko puta menjala vlasnika, kupoprodajna cena preduzeća nema nikakve veze sa zemljištem, jer je ova firma samo njegov korisnik, ali ne i vlasnik.

Delta juče nije htela da komentariše ovaj slučaj.

Marijana Avakumović

-----------------------------------------------------------

Reagovanje grada

Povodom objavljene informacije da je Gradska uprava grada svojim rešenjem dozvolila da privatno preduzeće „DelReal 1” iz Beograda svoje upisano pravo korišćenja konvertuje u svojinu bez naknade, Grad Beograd saopštava da je Sekretarijat za imovinsko pravne poslove, građevinsku i urbanističku inspekciju gradske uprave doneo je 28.02.2011. godine rešenje kojim se preduzeću „DelReal 1” iz Beograda utvrđuje pravo na konverziju prava korišćenja u pravo svojine bez obaveze plaćanja naknade.

Obrazlažući ovakvu odluku, Sekretarijat se pozvao na odredbe Zakona o planiranju i izgradnji i na Uredbu o načinu i postupku ostvarivanja prava na konverziju prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine, kao obavezujuće republičke propise koji regulišu predmetnu situaciju. Ovi republički propisi omogućavaju stranci, u ovom slučaju preduzeću „DelReal 1”, da od Poreske uprave opštine na čijoj se teritoriji zemljište nalazi, pokrene postupak za utvrđivanje tržišne vrednosti građevinskog zemljišta, kao i troškova pribavljanja prava korišćenja na tom zemljištu, s tim što se troškovi plaćeni na ime uređivanja zemljišta ne mogu uračunavati u troškove pribavljanja, kaže se u veoma opširnom saopštenju gradske uprave.

E. R.

objavljeno: 16.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.