Svi penzioneri dobili su po 72.900 dinara

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 13:52

"Svi penzioneri dobili su po 72.900 dinara"

Od 2016. godine svi penzioneri su dobili po 72.900 dinara jednokratne pomoći.

Penzionerima u Srbiji se unazad nekoliko godina redovno isplaćuje jednokratna novčana pomoć i od 2016. godine svi penzioneri su na ime pomoći dobili po 72.900 dinara, izjavio je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

On je za novogodišnji broj "Glasa osiguranika", glasila Fonda PIO, rekao da se za penzionerske kartice prijavilo 1,1 milion >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzionera, od kojih su skoro svi preuzeli svoje kartice ili su u postupku preuzimanja, a popuste im obezbeđuje više od 800 firmi, preduzetnika i ustanova.

Prema njegovim rečima Fond PIO uspešno posluje, što se najbolje vidi iz podataka o naplati doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje, što je osnovni izvor sredstava za ovaj fond.

"Uprkos smanjenju stope doprinosa za PIO sa 25 na 24 procenta od 1. januara 2023, prihodi od doprinosa povećani su u prvih 11 meseci, u odnosu na isti period prethodne godine za 10,4 odsto. Izraženo brojkama to znači da je u odnosu na isti period 2022, ove godine naplaćeno 62,6 milijardi izvornih prihoda više", rekao je Ognjenović.

Dodao je da je zahvaljujući tome Fond PIO bio finansijski spreman za vanredno usklađivanje penzija od 1. oktobra i da su sredstva za tu povišicu obezbeđena iz ostvarenih doprinosa, pa nije bilo povećanja učešća dotacija države.

"To smatram velikim uspehom, naročito ako uzmemo u obzir da su 2012. godine dotacije države iznosile više od 48 odsto, a sada smo učešće transfera iz budžeta sveli na 19 odsto koliko je ono iznosilo za period januar-novembar 2023. iako su bila dva usklađivanja penzija i isplata novčane pomoći penzionerima", ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Direktor Fonda PIO: Od 2016. svi penzioneri dobili po 72.900 dinara jednokratne pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2024

Penzionerima u Srbiji se unazad nekoliko godina redovno isplaćuje jednokratna novčana pomoć i od 2016. godine svi penzioneri su na ime pomoći dobili po 72.900 dinara, izjavio je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.