Svi koji poseduju kriptovalute moraće za to da plate porez

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2021, 18:20

Svi koji poseduju kriptovalute moraće za to da plate porez

Na današnji dan vrednost jednog bitkoina iznosi 3.402.607,00 dinara. Prema novom Zakonu o digitalnoj imovini koji je stupio je na snagu krajem 2020. a počinje da se primenjuje u junu, svi koji ih poseduju, moraće za to da plate porez. Stručnjake smo pitali koje odredbe zakona su najzanimljivije onima koji poseduju digitalnu imovinu i koje su još novine njime predviđene?

Imate novac, ali ga ne tražite u sopstvenom džepu, jer ga tamo nećete naći, po njega ne idete u banku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ne stavljate ga u novčanik, a da biste ga zaradili, kažu, morate da “"rudarite".

"Šta je to bitkoin? Čije su to pare? Ode se na ličnu kartu, u banku, podigne se novac, bez da on ima neke knjige, da je platio porez na to. Jel možete da mi objasnite šta je to", pitao je narodni poslanik Dragan Marković Palma.

Objašnjenje je, čini se, potrebno i većini građana Srbije. Pitanje koje je na sednici Skupštine Srbije nedavno postavio poslanik Dragan Marković Palma, najčešće je bez odgovora i među Novosađanima.

Anketa:

"Pa, čula sam za to ali ne bih vam mogla sad dati neki stručan naziv".

"Pa meni je to neka prevara, ne znam tako mi miriše".

"Nemam pojma".

"Čula sam nešto, ali nisam upućena skroz šta je to", kažu anketirani Novosađani.

"Prvi novac, barem u iole modernoj istoriji, iza kojeg ne stoji nijedna centralna banka, nijedna firma, institucija, niti jedan pojedinac. Dakle, to je novac kojim upravljaju sami njegovi korisnici“, kaže Aleksandar Matanović, ECD.

Matanović kaže da je veoma mali broj ljudi u svetu koji zarađuje u kriptovalutama i plaća na taj način.

"U Srbiji jako malo toga može da se plati kriptovalutama, ima možda par nekih ugostiteljskih objekata koji primaju kriptovalute, možda se nešto može platiti od hardverske oprme, i to je manje više to", dodaje Aleksandar Matanović, ECD.

Novi zakon o digitalnoj imovini predviđa mogućnost da firme primaju uplate u kriptovalutama, objašnjava Matanović, kao i da oni koji primaju takve uplate od krajnjih korisnika, to moraju da rade preko posrednika.

"Na primer, neki restoran ne može direktno da primi kriptovalutu na svoj neki digitalni novčanik, već u tom procesu naplate mora da postoji neki posrednik koji praktično za njih primi kriptovalutu, razmeni ih i njima pošalje dinare na račun", kaže Aleksandar Matanović i naglašava da će od sada postojati pravna izvesnost za to.

Svetski mediji preneli su vest da je za samo dva dana vrednost jednog bitkoina sa gotovo 40 hiljada evra, smanjena na 31 hiljadu evra i postavljaju pitanje stabilnosti kriptovalute. Takve oscilacije nisu neobične i ne bi trebalo da brinu one koje ih poseduju, zaključuje Matanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.