Svetski dan potrošača

Izvor: Blic, 15.Mar.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan potrošača

U celom svetu danas se obeležava Svetski dan potrošača, koji je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija, 15. marta 1983. godine, a u Srbiji taj datum biće obeležen skupovima i predavanjima o pravima potrošača.

Ministarstvo trgovine je, povodom Dana potrošača, pokrenulo 12. marta akciju "Nedelja potrošača", koja trajati do 19. marta. Ono je pozvalo sve predstavnike trgovinskih firmi u Srbiji da pomognu u realizaciji projekta ''Informisanje potrošača i pružalaca usluga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o pravima i obavezama'' i da plakat s tom namenom istaknu na vidno mesto u 25.000 prodajnih mesta širom Srbije.

U akciji "Nedelja potrošača", snižene su cene 24 proizvoda u maloprodajnim objektima 11 trgovinskih lanaca. U akciji učestvuju trgovinski lanci "Aman", "Dis", "Familija market", "Gomeks", "Idea", "Intereks", "Kvin", "Maksi", "Merkator", "Veropulos" i "Univereksport".

Cene pojedinih proizvoda sniziće proizvođači "Apatinska pivara", "Aleva", "Bambi Banat", "Banini trejd", "Biohemija inhem", "Karlsberg Srbija", "Centroproizvod", "Karneks", "Dijamant", "Frikom", "Flori", "Henkel Merima", "Knjaz Miloš", "Nektar", "Pionir", "So produkt", "Juko hemija", "Vitamin Horgoš" i kompanija "Voda Vrnjci".

Plakat, pod nazivom "Unapređujemo konkurentnost - potrošači i trgovci na istom zadatku", biće istaknut na vidno mesto u 25.000 prodajnih mesta širom Srbije, sa ciljem da se na neposredan i jednostavan način, u formi stripa, predstave bitne odredbe Zakona o zaštiti potrošača, kako bi se podigla svest potrošača o njegovim pravima, ali i sugerisalo trgovcu kako da unapredi poslovanje.

Danas će, kako je najavljeno, asocijacije potrošaca organizovati skup "Naš novac-naša prava".

Svetski Dan potrošača je ove godine posvećen finansijskim uslugama, a tema tog skupa je položaj korisnika finansijskih usluga u Srbiji, gotovinski krediti i zaduženost građana kod poslovnih banaka.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" organizovana je tribina o bezbednosti hrane i kontroli namirnica radi zaštite zdravlja potrošača, na kojoj je govorio ministar poljoprivrede Saša Dragin. On je rekao da sistem kontrole bezbednosti hrane u Srbiji "još nije sasvim završen", ali da svakoga dana snaži sve više, a cilj je da "bude na nivou, a možda i bolji od onoga u razvijenim zemljama Evrope".

Pokret za zaštitu potrošača Beograd i Asocijacija potrošača Srbije imaju status pridruženih članica potrošačke Internacionale, koju su pre 50 godina formirale organizacije potrošača Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Holandije i Luksemburga, a danas on predstavlja respektivni Potrošački pokret koji okuplja 220 potrošačkih organizacija iz 115 zemalja.

Nacionalna ogranizacija potrošača Srbije je od skora, takođe, pridružena članica potrošačke Internacionale.

Zakon o zaštiti potrošača do kraja juna

Novi zakon o zaštiti potrošača u Srbiji trebalo bi da bude usvojen do kraja juna, izjavila je danas pomoćnica ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković, prenela je Beta.

"Zakon će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a osnovu nacrta tog dokumenta činiće 16 direktiva Evropske unije", rekla je Stankovićeva na tribini o Zakonu o bezbednosti hrane, koja je održana povodom 15. marta - Svetskog dana zaštite potrošača.

"Naši potrošači su nedovoljno i neadevatno informisani o svojim pravima, a imaju i malo mogućnosti da reše svoja prava", ukazala je ona.

Glavne prepreke za rešavanje problema potrošača, prema njenim rečima, predstavlja nedovoljno razvijeno vansudsko rešavanje sporova, odnosno nedostatak brzog i jeftinog rešavanja sporova koji počivaju na medijaciji i arbitraži.

Stankovićeva je istakla da je jedno od najvažnijih i najzahtevnijih područja u oblasti zaštite potrošača bezbednost proizvoda, odnosno bezbednost hrane.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Tanja Knežević kazala je da su istraživanja te ustanove pokazala da potrosači još nisu dovoljno informisani o tome šta je zdravo za njih i zašto je bitna kontrola ispravnosti namirnica. Istovremeno, kako je istakla, struktura epidemija u Srbiji pokazala je da je najviše onih koje su izazvane kontaminacijom hrane.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Svetski dan potrošača

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Mar.2010

U celom svetu danas se obeležava Svetski dan potrošača, koji je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija, 15. marta 1983. godine, a u Srbiji taj datum biće obeležen skupovima i predavanjima o pravima potrošača. Ministarstvo trgovine je, povodom Dana potrošača, pokrenulo 12. marta akciju

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Dan potrošača

Izvor: RTS, 15.Mar.2010

Hrana u Srbiji zdravstveno bezbedna, a novi Zakon o zaštiti potrošača, trebalo bi da bude usvojen do kraja juna, kažu u Vladi povodom obeležavanja Međunarodnog dana potrošača. Potrošači u Srbiji nedovoljno informisani o svojim pravima...Svetski dan potrošača u Srbiji je posvećen korisnicima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.