Svetski dan borbe protiv multiple skleroze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 18:14

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze

Danas je Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, koji se ove godine obeležava pod sloganom "Ostanimo povezani".

Oko 9 hiljada obolelih od te bolesti, svoj dan dočekuju sa više nade, zbog nedavne odluke države da na pozitivnu listu lekova uvrsti inovativnu terapiju ali i najave da će ona biti dostupna većem broju obolelih.

"Poenta multiple skleroze je da napada mlade i aktivne ljude koji tek treba da počnu da doprinose društvu i u bilo kom smislu, da plaćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << socijalno od rada, da bilo šta, ne, ne možeš, ti si bolestan", ističe Bojan Radovanović, MS Platforma Novi Sad.

Bojanovo suočavanje sa multipla sklerozom, nepredvidim neprijateljem, traje 17 godina. Ta bolest sa hiljadu lica u njegov život je došla iznenada, u, kako kaže, najproduktivnijem periodu života.

"Tada sam još studirao medicinu, ja sam mislio da ću biti lekar. Međutim, jedna od stvari koja se dešava kod obolelih od multipla skleroze jeste da imaju problem sa drhtanjem ruku, samim tim ne mogu nekome da vadim krv pošto mi se tresu ruke", navodi Radovanović.

I to je bio samo jedan od simptoma te podmukle autoimune bolesti, koja mu je potvrđena u 28. godini i promenila mu je život za 180 stepeni. Ovaj 45-ogodišnji programer, danas sve svoje slobodno vreme provodi boreći se za to da postojeći inovativni lekovi, budu dostupni za svih 9 hiljada obolelih u Srbiji.

"Postoji 14 lekova u svetu, u Srbiji je registrovano samo 4. Pošto se bolest leči 20 godina u svetu, u Srbiji se ne leči, nikada se ne leči. Trenutno je na terapiji 12 posto pacijenata u Srbiji", kaže Radovanović.

Radovanović jedan je od njih. Kako kaže, donedavno se o trošku države lečilo svega 1.200 pacijenata, a ove godine opredeljena su sredstva za lečenje još 1.300 obolelih. Osnovna misija MS Platforme u Novom Sadu, koju je osnovao početkom godine jeste da zaustave tu bolest u Srbiji.

U ovom trenutku njihova borba usmerena je na oko 6 i po hiljada ljudi kojima su lekovi i dalje nedostižni, jer zvanične liste čekanja nema, čime se produžava neizvesnost, kada će dobiti lek koji bi im omogućio normalan život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.