Svetske cene hrane najviše u poslednjih pet godina

Izvor: B92, 09.Jan.2020, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske cene hrane najviše u poslednjih pet godina

Rim -- Svetske cene hrane su u decembru 2019. porasle treći mesec zaredom usled snažnog poskupljenja biljnih ulja.

Indeks cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) tako je porastao na najviši nivo u poslednjih pet godina.

U saopštenju koje je FAO dostavio Tanjugu navodi se da je indeks cena hrane u poslednjem mesecu prošle godine iznosio posečno 181,7 poena, što je 2,5 posto više u odnosu na novembar i najviši nivo od decembra 2014.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Za celu 2019. godinu ovaj indeks, koji prati mesečne promene svetskih cena prehrambenih proizvoda kojima se svakodnevno trguje - prosečno je iznosio 171,5 poena i viši je za oko 1,8 odsto nego prethodne godine, ali je i dalje za 25 posto ispod najvišeg nivoa zabeleženog 2011. godine.

Cene biljnih ulja su u decembru porasle za 9,4 procenta u odnosu na novembar, što je šesti uzastopni mesec rasta. Njihovo najnovije povećanje još jednom su podstakle cene palminog ulja za kojim je vladala snažna tražnja, posebno iz sektora biodizela, kao i zabrinutosti u pogledu smanjenja ponude.

Uprkos decembarskom poskupljenju - koje se takođe odnosi na sojino, suncokretovo i ulje od uljane repice - podindeks biljnih ulja je 2019. godine imao najniži godišnji prosek od 2007.

Cene šećera su u decembru takođe povećane za 4,8 procenata u odnosu na prethodni mesec. Na to je delom uticalo poskupljenje sirove nafte, koje je podstaklo brazilske šećerane da veće količine šećerne trske usmere u proizvodnju etanola, što je dovelo do pada ponude šećera na globalnom tržištu.

Indeks cena mlečnih proizvoda je u decembru porastao za 3,3 procenta, predvođen cenama sira, koje su skočile za gotovo 8,0 odsto usled smanjenog izvoza iz Evropske unije i Okeanije.

Globalne cene žitarica su zabeležile rast od 1,4 posto, pri čemu je najviše poskupela pšenica usled ubrzanja uvozne tražnje u Kini i logističkih problema u Francuskoj zbog kontinuiranih protesta u toj zemlji.

Cene kukuruza i pirinča ostale su uglavnom nepromenjene.

Kada je reč o cenama mesa, indeks FAO je u decembru iznosio procečno 191,6 bodova, što je na gotovo istom nivou kao u novembru. U odnosu na decembar 2018. godine, ovaj podindeks je porastao za 18 procenata pod uticajem kotacija svinjskog mesa i jake uvozne tražnje u Aziji, kao i domaće tražnje u EU i Brazilu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cijene hrane najviše u posljednjih pet godina

Izvor: Capital.ba, 10.Jan.2020, 09:32

RIM – Svjetske cijene hrane su u decembru 2019. porasle treći mjesec zaredom usljed snažnog poskupljenja biljnih ulja. Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) tako je porastao na najviši nivo u poslednjih pet godina. U saopštenju koje je FAO dostavio Tanjugu navodi se...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.