Svetska banka pomaže Zimbabveu

Izvor: B92, Tanjug, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka pomaže Zimbabveu

harare -- Svetska banka je najavila da će uskoro odobriti Zimbabveu prvi kredit od 2001. godine, vredan 22 miliona dolara.

To će biti značajan uspeh za vladu, sastavljenu od dojučerašnjih žestokih protivnika, kojoj je očajnički potreban novac Zapada da bi spasla bankrotiralu ekonomiju zemlje.

Kredit će biti dostupan Zimbabveu u narednih nekoliko sedmica, izjavio je bančin izvršni direktor za jug Afrike Toga Gajevea Mekintoš, ali je najavio da će značajnija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoć pristići tek kada Zimbabve raščisti problem ranijih dugovanja.

"Postoje uslovi za ponovno uspostavljanje odnosa sa Bankom", rakao je Mekintoš i dodao da Zimbabve, ipak, mora da učini mnogo toga, a pre svega da raščisti dugove.

Zimbabve duguje oko 1,1 milijardu dolara Svetskoj banci i Afričkoj banci za razvoj, dok ukupni dugovi zemlje privatnim kreditorima i državama dostižu 3,8 milijardi.

Vlada u Harareu zatražila je 8,3 milijarde dolara kako bi pokušala da podigne na noge ekonomiju uništenu hiperinflacijom i padom poslovne aktivnosti, ali zapadni donatori do sada nisu bili voljni da se obavežu na tako nešto, čekajući da nova vlada pokaže da je u stanju da efikasno funkcioniše.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.