Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka osniva fond za globalnu trgovinu

Predsednik Svetske banke Robert Zelik je danas najavio osnivanje 50 milijardi dolara vrednog programa za globalnu trgovinsku likvidnost i apelovao na lidere Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta da podrže napore da se zaustavi nagli pad trgovine izazvan svetskom ekonomskom krizom.



Zelik je danas, uoči početka samita G20 u Londonu 2. aprila, izjavio da Svetska banka očekuje da će ove godine obim globalne trgovine pasti za šest odsto na godišnjem nivou, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najveći pad u više od 80 godina, preneo je Rojters. Iako nije otkrio mnogo detalja o programu, o kojem će popodne diskutovati upravni odbor Banke, Zelik je naveo da je pad obima trgovine dodatno pogoršan manjkom kredita za trgovanje, koji omogućavaju izvoznicima i uvoznicima da podmire račune.

Svetska banka je, takođe, danas objavila najnoviju prognozu svetskog privrednog rasta za ovu godinu, prema kojoj se očekuje negativan rast od 1,7 odsto, što bi bio prvi pad od Drugog svetskog rata.

Prethodno je ta svetska finansijska institucija prognozirala negativan rast između jedan i dva odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelik:Kriza ugrožava zemlje u razvoju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009

LONDON - Predsednik Svetske banke Robert Zelik prognozirao je danas veliko slabljenje privrednog rasta u zemljama u razvoju tokom ove godine, što će ugroziti još veći broj ljudi, i ukazao da Grupa 20 najrazvijenijih zemalja i privreda u naglom usponu (G20) ne sme posustati u iznalažneju puteva za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.