Svet će grcati u dugu od 42.400 mlrd $

Izvor: B92, 04.Mar.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet će grcati u dugu od 42.400 mlrd $

Globalni javni dug ponovo će porasti ove godine i dostići će 42.400 milijarde dolara.

Dug će se povećati zbog dodatnog zaduživanja SAD-a, Kine, Brazila i Indije, procenjuju finansijske agencije.

Nova zaduživanja dostići će 6.700 milijardi dolara i ponovo će premašiti iznos otplate, prenose mediji. Zaduženje SAD-a trebalo bi da se poveća za osam posto, odnosno za 163 milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu.

Kinesko zaduživanje trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi da bzde veće za 18 odsto, odnosno za 51 milijardu dolara. Zbog povećanja u Kini, Brazilu i Indiji, zaduživanje ekonomija u razvoju biće povećano ove godine za 9,4 odsto, odnosno za 587 milijardi dolara.

Time će ukupan dug u toj grupi zemalja do kraja godine dostići 6.800 milijardi dolara. Zaduživanje Poljske i Indije trebalo bi da se poveća po 12 milijardi dolara, odnosno 38 odsto za Poljsku i osam odsto za Indiju.

Nasuprot tome, Japan, Evrozona i zemlje poput Kanade, Velike Britanije, Meksika i Ukrajine trebalo bi da zabeleže pad zaduživanja, navode ekonomski portali.

Evrozona bi trebalo da zabeleži pad zaduživanja za šest odsto, iako će ukupan nivo duga ponovo blago porasti i premašiti 7.000 milijardi evra, pošto će iznos zaduživanja članica ponovo premašiti iznos otplate duga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.