Švercovana kafa pokriva petinu tržišta

Izvor: Danas, 09.Dec.2015, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švercovana kafa pokriva petinu tržišta

Beograd - - Gotovo 5.000 tona sirove kafe godišnje se prošvercuje u Srbiji, a šteta koju država ima samo od neplaćenih akciza iznosi i do 400 miliona dinara, što je ekvivalentno isplati više od 150.000 mesečnih dečijih dodataka.

Prema rečima direktora Strauss Adriatic Siniše Daničića, ova količina predstavlja 20 odsto ukupnog tržišta.

- Imajući u vidu neregulaciju tržišta kafe i nepostojanje zvaničnih podataka o veličini tržišta, sasvim je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da su ove cifre znatno veće. Posebno uznemirava rastući trend šverca sirove kafe, odnosno njegov rast iz godine u godinu, s tim da je rast ove u odnosu na prethodnu najviši do sada - ističe Daničić za Danas.

Najveći problem je, smatra on, taj što se šverc odvija u malim količinama i samim tim je teže ući mu u trag.

Daničić napominje kako su državne institucije prepoznale važnost problema šverca kafe, kao i da njihova spremnost da reše ovu poražavajuću situaciju ohrabruje. "Smatramo da samo sistemsko rešenje i udruženo delovanje svih nadležnih službi uz podršku privrede mogu dovesti do smanjenja sive ekonomije i šverca akciznih proizvoda", napominje Daničić, ističući kako su oni spremni da se zajedno sa državom bore u suzbijanju crnog tržišta sirove kafe.

Najveća količina sirove kafe u Srbiju ulazi preko Crne Gore i Kosova. Daničić kaže kako bi najveću aktivnost u suzbijanju ilegalnih tokova trebalo da preuzme Uprava carina.

Kafu najviše uvozimo iz Brazila, a dva najveća proizvođača u Srbiji pokrivaju nekih 85 odsto tržišta. Ostatak je raspoređen na više od 200 malih pržionica.

Država je u 2014. od akciza na kafu zaradila tri milijarde dinara, ali iako se akciza na kafu plaća, na pakovanje se ne lepe akcizne markice, kao u slučaju cigareta i alkoholnih pića. Predsednica Upravnog odbora Centra potrošača Srbije Vera Vida kaže za Danas da bi to trebalo promeniti i da je zbog veće bezbednosti potrošača neophodno da akcizne markice budu zalepljene na svaki proizvod. Ona kaže kako je CEPS uradio istraživanje o tome kakvu kafu pijemo i iz kojih tokova ona dolazi, a rezultati će biti predstavljeni danas na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Petina kafe na tržištu u Srbiji je švercovana

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2015, 09:34

Gotovo 5.000 tona sirove kafe godišnje se prošvercuje u Srbiji, a šteta koju država ima samo od neplaćenih akciza iznosi i do 400 miliona dinara, što je ekvivalentno isplati više od 150.000 mesečnih dečijih dodataka...Prema rečima direktora Strauss Adriatic Siniše Daničića, ova količina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.