Šverc duvana košta 200 miliona evra

Izvor: Politika, 08.Mar.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šverc duvana košta 200 miliona evra

Za toliki izgubljeni budžetski prihod Srbija je mogla da napravi 2.700 neprofitnih stanova ili bezmalo ceo mosta Zemun–Borča

Budžet Srbije je, zbog šverca duvana, u toku prošle godine izgubio čak 200 miliona evra, procenjuju najveći proizvođači cigareta u našoj zemlji. Da bi se bolje shvatilo o kom iznosu je reč možda nam najbolje može pokazati podatak da se primenim solidarnog poreza na plate iznad 60.000 dinara u javnom sektoru očekuje ušteda ne veća od 150 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << miliona evra. Ili, tih 200 miliona evra je nešto manje od procenjene vrednosti mosta Zemun–Borča.

Osim toga, zvanični fiskalni podaci pokazuju da je učešće prihoda od akciza i PDV-a na duvanske proizvode u budžetu Srbije čak 13 odsto, dok u zemljama Evropske unije to nije više od tri procenta ukupnog budžeta. Sve to pokazuje koliko je situacija alarmantna, jer trpe svi – korisnici budžetskih sredstava, legalni proizvođači i prodavci, pa i sami potrošači, jer kupuju neproverene proizvode.

– Od oktobra 2012. godine kada je počelo da cveta crno tržište rezanog duvana, budžet Srbije je oštećen za 200 miliona evra. Taj iznos je jednak sumi od 900.000 prosečnih penzija u Srbiji ili izgradnji više od 2.700 neprofitnih stanova. Više od polovine naselja „Stepa Stepanović” u Beogradu. Ovi podaci dovoljno govore o tome koliko je ovo ozbiljan problem koji zahteva hitno rešenje – kaže za „Politiku” Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji „Japan tobako internešenel”.

Prema njegovim rečima, ilegalno tržište rezanog duvana je u toku prošle godine raslo i sada zauzima oko 20 odsto legalnog tržišta.

I u kompaniji „Filip Moris” kažu da su crno tržište rezanog duvana u Srbiji primetili u oktobru 2012. godine i od tada je, kako kažu, ova pojava poprimila masovne razmere.

– Danas se može videti skoro svuda, na pijacama, na ulici, pa čak i na internetu. Veoma je teško proceniti tačan obim, jer je u pitanju crno tržište, ali ono što je merljivo jeste šteta koja je naneta državnom budžetu. Procenjeno je da je gubitak prihoda samo na ime akciza na cigarete i PDV-a prošle godine iznosio oko 200 miliona evra – navodi Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova „Filip Moris” u Srbiji, dodajući da ilegalna trgovina duvana kao nelojalna konkurencija dobrim delom obesmišljava sva dosadašnja ulaganja stranih kompaniji u našu duvansku industriju.

– Zbog ovoga je obim legalnog tržišta cigareta prošle godine pao za skoro 20 odsto, što znači da je promet u maloprodaji zbog ilegalne trgovine duvanskim proizvodima umanjen za oko 26,7 milijardi dinara. To znači da je ugrožen celokupan proizvodno-prometni lanac – objašnjava Miletić.

Na osnovu ovakvih podataka moglo bi se zaključiti da država ne radi dovoljno da zauzda crno tržište duvana. Treba reći da, na žalost, situacija sa cigaretama nije ništa bolja nego sa hranom, tekstilom, kućnom hemijom i drugom robom koja se takođe neretko kupuje van registrovanih radnji. Osim toga, prema podacima Unije poslodavaca, siva ekonomija u Srbiji prelazi čak 30 odsto našeg BDP-a. Nadležni, međutim, tvrde da čine sve što mogu i da su kontrole česte.

– Od februara 2013. godine do februara 2014. godine na teritoriji cele zemlje kontrolisali smo prodaju rezanog duvana i duvanskih proizvoda. To smo radili i samostalno i u koordinaciji sa poreskom i komunalnom policijom. Ukupno smo imali 5.000 inspekcijskih kontrola i u 930 slučajeva pronašli smo nepravilnosti – navodi Goran Macura, načelnik Tržišne inspekcije.

Inspektori su u tim kontrolama naišli na 240 ljudi koji su neovlašćeno prodavali rezani duvan i raznu prateću opremu. Oduzeli su 3.000 kilograma rezanog duvana, 5.750 pakovanja papira za cigarete, 243 mašine za uvijanje i 38.917 paklica cigareta.

– Podneli smo prekršajne prijave, a primetili smo da u poslednje vreme prodavci nelegalnog rezanog duvana uspostavljaju kontakt telefonom sa stalnim kupcima i potom donose duvan na dogovoreno mesto. Kontrolisali smo i elektronsku trgovinu rezanim duvanom na šest internet sajtova i ugasili 76 oglasa – objasnio je Macura.

Strože kazne

Kao dobar primer rada države na suzbijanju ilegalne trgovine, veliki proizvođači navode izmene Zakona o duvanu, za koje je bilo zaduženo Ministarstvo finansija, a koje su stupile na snagu u decembru 2013. godine.

– Na ovaj način je ilegalna trgovina duvanskim proizvodima definisana kao krivično delo, a predviđene su i daleko oštrije kazne za prestupnike, zbog kojih bi oni koji se bave ovom delatnošću trebalo dobro da razmisle o isplativosti ilegalnog poslovanja – navodi Miletić.

Konkretno, ko god ilegalno proizvodi ili prodaje duvan može da dobije i do pet godina zatvora.

S. Despotović

objavljeno: 08.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.