Švedski tuš: Kamate duboko u minusu

Izvor: B92, 30.Apr.2015, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski tuš: Kamate duboko u minusu

Švedska centralna banka, Riksbanka, zadržala je referentnu kamatnu stopu na minus 0,25 odsto i najavila širenje dosadašnjeg programa otkupa državnih obveznica.

Dosadašnji skroman program, koji se svodio na otkup državnih hartija u vrednosti 10 milijardi kruna (1,08 milijardi evra), biće učetvorostručen na 40 do 50 milijardi kruna (4,3 do 5,4 milijardi evra), saopštila je Riksbanka.

Centralna banka Švedske pokušava da suzbije opasnost od deflacije još od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraja 2012. godine, zbog čega je u februaru ove godine referentnu kamatnu stopu dodatno snizila sa minus 0,1 odsto na minus 0,25 procenata.

Banka je takođe saopštila da će sadašnji nivo kamatnih stopa najverovatnije ostati do druge polovine 2016. godine.

Ekspanziva monetarna politika donosi rezultate u pogledu švedske privrede, tržišta rada, kao i na rast inflacije koja je u martu iznosila 0,2 odsto, navodi se u izveštaju banke.

Banka je takođe podigla predviđanje privrednog rasta za ovu godinu za 0,5 odsto na 3,2 odsto, prenosi AFP.

U saopštenju se dodaje da banka može u svakom trenutku reagovati ukoilko bude potrebno, novim sniženjem kamatne stope.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čekanje se isplati: Kamate padaju

Izvor: B92, 30.Apr.2015

Centralna banka Rusije snizila je referentnu kamatnu stopu za 1,5 procentnih poena, sa 14, na 12,5 odsto, saopštila je banka posle sednice saveta direktora...Većina analitičara je očekivala takav korak, prognozirajući sniženje oko jedan procentni poen, mada se pominjalo i 1,5, čak i dva procentna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.