Švedska izbacuje novac iz upotrebe

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2015, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska izbacuje novac iz upotrebe

Švedska pretenduje da bude prva zemlja na svetu koja je svoje građane gurnula u fascinantan eksperiment - izbacivanje novca. Na takav vlasti, Šveđani primenjuju metode slične našem načinu čuvanja novca po slamaricama, dušecima i kredencima, pa svoju papirnu valutu čuvaju u mikrotalasnim rernama!

Kao prva u Evropi uvela je novčanice u službenu upotrebu, Švedska je sada na putu da postane prva država sveta koja će iz upotrebe izbaciti novac.

Odluka švedskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << banaka da zabrane plaćanje gotovinom kao i ukidanje bankomata u ruralnim predelima izazvalo je ogorčenje građana.

Banke prijavljuju policiji građane koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine. - Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju, izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

Prema pisanju medija, Švedska bi uskoro mogla potpuno da zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem.

Manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga. Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je reč o teroristima ili kriminalcima.

Ponašanje banaka izazvalo je veliko ogorčenje kod starijih Šveđana, jer su u ruralnim krajevima uklonjeni bankomati. Ima građana koji su nezadovoljni jer smatraju da u slučaju finansijske krize neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju da ga ili troše ili ostave bankama na raspolaganju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.