Švedska ekonomija neočekivano pada?

Izvor: B92, 31.Jan.2023, 10:18

Švedska ekonomija neočekivano pada?

Švedska ekonomija neočekivano je oslabila u četvrtom kvartalu 2022. godine, a podaci iz decembra bili su za 0,5 odsto lošiji nego u novembru.

BDP Švedske opao je za 0,6 odsto u odnosu na treći kvartal, odnosno za 1,8 procenta u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

Za celu 2022. godinu privreda je porasla za 2,4 odsto, prema preliminarnim podacima koje je u ponedeljak objavio tamošnji Zavod za statistiku. Ekonomija se dobro držala tokom većeg dela prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, ali je ipak došlo do njenog usporavanja usled krize troškova života i porasta kamatnih stopa, prenosi Reuters.

Ministarstvo finansija upozorilo je prošle nedelje da bi zima mogla da bude duža i hladnija nego što se pretpostavljalo. Vlada očekuje da će se privreda ove godine smanjiti za 0,7 odsto, dok bankarska grupa Nordea predviđa pad BDP-a za oko dva odsto, kao rezultat daljeg povećanja kamatnih stopa i efekta pada cena kuća na potrošnju i investicije.

Iako pojedini švedski bankaraski stručnjaci savetuju centralnoj banci da dobro promisli o povećanju kamatnih stopa, inflacija je i dalje previsoka. Zbog toga se očekuje da će Riksbank podići kamatne stope za 50 baznih poena u februaru i za još 25 poena u aprilu.

Očekuje se da će švedska privreda ući u recesiju ove godine, jer veće zaduživanje i rast troškova života opterećuju potrošnju. Tržište nekretnina u zemlji je u veoma lošem stanju, a potražnja za novim stanovima značajno je smanjena, preneo je Bloomberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eurozona ostvarila rast, dok njemačka privreda neočekivano pada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Feb.2023, 08:18

Dok je eurozona ostvarila rast, učinak njemačke privrede u četvrtom kvartalu prošle godine bio je lošiji od očekivanog, što je znak da najveća evropska ekonomija, uslijed teško pogođene proizvodnje i smanjene potražnje, vjerovatno ulazi u recesiju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.