Švedska: Država bez novca

Izvor: Akter, 01.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Država bez novca

Švedska pretenduje da bude prva zemlja na svetu koja je svoje građane gurnula u fascinantan eksperiment - izbacivanje novca, javlja B92

Kao prva u Evropi uvela je novčanice u službenu upotrebu, Švedska je sada na putu da postane prva država sveta, koja će iz upotrebe izbaciti novac.

Odluka švedskih banaka da zabrane plaćanje gotovinom kao i ukidanje bankomata u ruralnim predelima izazvalo je ogorčenje građana.

Banke prijavljuju i policiji građane >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine. "Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju", izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

Prema pisanju medija, Švedska bi uskoro mogla potpuno da zabrani plac?anja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem.

Manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez

elektronskog traga. Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je reč o teroristima ili kriminalcima.

Ponašanje banaka izazvalo je veliko ogorčenje kod starijih Šveđana, jer su u ruralnim krajevima uklonjeni bankomati. Ima građana koji su nezadovoljni jer smatraju da u slučaju finansijske krize neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju da ga ili troše ili ostave bankama na raspolaganju.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Ko izvadi gotovinu – ide u zatvor!

Izvor: Capital.ba, 02.Nov.2015, 13:28

ŠTOKHOLM, Građani ili putnici koji u Švedskoj požele da plate gotovinom, odnosno u „kešu“, mogi bi biti osumnjičeni za kriminal ili terorizam?! Švedska bi, naime, uskoro mogla u potpunosti da zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede isključivo elektronsko plaćanje. Banke su počele...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.