Sve zbog Bugara: Komšije moraju da se odreknu ruskog gasa

Izvor: B92, 09.Dec.2023, 09:55

Sve zbog Bugara: Komšije moraju da se odreknu ruskog gasa

Bugarski porez je učinio ruski gas sve nedostupnijim za Makedoniju.

Na tenderu Elektrana Severne Makedonije (ESM) za kupovinu gasa za decembar navedeno je da se traži da ponuđeni prirodni gas nije iz Rusije. Ali ako je gas ruski, onda će ponuđač morati da u cenu uračuna sve poreze i druge naknade i troškove.

Takođe, od ESM-a se traži da potvrdi da su sve naknade za prenos plaćene, kako bi se izbegla situacija da država plaća nametnutih 10 evra po megavat-satu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ruski gas koji prolazi kroz Bugarsku, prenosi portal Energija Balkana.

"Potreban je sertifikat o poreklu prirodnog gasa, koji garantuje da prirodni gas nije poreklom iz Ruske Federacije. Zatim, izjava odgovornog lica ponuđača da, ukoliko postoji naknada za prenos prirodnog gasa poreklom iz Ruske Federacije, u skladu sa propisom Republike Bugarske te troškove snosi ponuđač", navodi ESM u tenderu za kupovinu gasa.

Alternativno, sada će dve toplane preko kojih se greje Skoplje dobiti mešavinu američkog i azerbejdžanskog gasa od bugarske kompanije koja je dala najnižu ponudu na tenderu za nabavku gasa za decembar.

"ESM Prodaja je donela odluku o nabavci gasa za mesec decembar 2023. godine, za potrebe toplana Istok, Zapad, Energetika i Skoplje Sever, kao i za druge privredne subjekte koji se snabdevaju preko ESM Prodaja. Cena po kojoj ga je kompanija, kao nosilac dozvole za promet prirodnog gasa, nabavila za decembar je 56evra/MWh, fiksno za promenljivu količinu u skladu sa potrebama", kažu iz ESM-a.

Pored toplana, prirodni gas kao osnovni energent koristi i 100 većih industrijskih objekata u zemlji.

Nakon što je ESM preuzeo dve toplane od Balkan Enerdži Grup, do sada na svim mesečnim tenderima za kupovinu prirodnog gasa od ponuđača se tražilo samo da navedu zemlju porekla prirodnog gasa.

Dok je Makedonija prinuđena da traži alternative za kupovinu prirodnog gasa, Vlada i dalje čeka odgovor od Evropske unije i zvanične Sofije da pusti kapacitete za nabavku sa drugog mesta, jer na taj način porez iz Bugarske neće važiti za ovu državu.

Premijer Bugarske Nikolaj Denkov, rekao je da njegova zemlja do sada nije prekršila nijedan zakon ili propis Evropske unije. Bugarska je pre skoro dva meseca uvela naknadu za prenos ruskog gasa preko svoje teritorije. Uprkos nametnutom porezu, nadležni u Makedoniji su naglasili da do povećanja cene grejanja neće doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.