Sve više vinara u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više vinara u Srbiji

Poslednjih godina Srbija ima sve više vinara koji proizvode kvalitetno vino. Oplenački kraj već tradicionalno daje najkvalitetnija vina, a sve ovo ne bi bilo moguće bez velike posvećenosti vinara, koji savremenim tehnologijama unapređuju proizvodnju vina u našoj zemlji.

Najmlađi vinar u Šumadiji, dvadesetsedmogodišnji Nemanja Arsenijević odrastao je u porodici koja se oduvek bavila voćarstvom i vinogradarstvom. Od 2013. godine bavi se proizvodnjom vina na porodičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imanju. Ima 11 hektara vinograda i proizvodnju od 30 000 litara vina godišnje.

"Okvirno od tri do pet hektara je neki minimum da biste mogli da napravite neku godišnju proizvodnju oko 15 000 do 20 000 litara vina. Vinograd, u zavisnosti od toga da li su stubovi odnosno kolje izrađeni u sopstvenoj režiji ili se kupuju, da li su uvozni kalemovi sa sertifikatima, da li je žica uvozna ili domaća košta sa cenompočetnog ulaganja od 10 000 do 15 000 evra po hektaru. Sada kada bih krenuo počeo bih sa prokupcem i moja prva naredna sorta koju želim da zasadim će biti upravo prokupac i mislim da svi mi vinogradari treba da krenemo sa svojim sortama", kaže Nemanja Arsenijević, vlasnik vinarije "Arsenijević'', selo Vinča, Topola.

Savremena proizvodnja vina zahteva i odgovarajuću opremu. Potrebni su kvalitetni sudovi od neutralnog materijala. Neophodno je da sadrže dobar sistem za rashlađivanje kako bi vino sačuvalo svoj miris i ukus. Belo vino se drži šest meseci dok crvena vina stoje minimum godinu dana.

"Ako imate jedan hektar vinograda i imate zasađeno nekih 5 000 čokota, dok je kilogram i po neki maksimalni prinos, imate 7 i po tona i to znači da vam je potreban jedan tank od 3 200 litara. Naravno potreban vam je i plutajući tank iz kojeg čete dopunjavati kada se smanji nivo vina jer ovaj tank mora da bude stalno pun. Presudan je i uloga tehnologa jer ukoliko imate dobro grožđe od njega možete da napravite i dobro i loše vino, a od lošeg grožđa možete da napravite samo loše vino, tako da je tehnolog nastavak u proizvodnji vina jer je osnova dobro grožđe, a posle toga ide enologija", kaže Nemanja Arsenijević, vlasnik vinarije "Arsenijević'', selo Vinča, Topola.

Ukoliko imate vinograde i odgovarajući objekat sa opremom gde proizvodite vina možete da registrujete vinariju. Administrativni poslovi traju u proseku dva meseca. Većina ozbiljnih vinara ima i degustacionu salu u kojoj se mogu probati vina.

"Markice za geografsko poreklo dobićemo sledeće godine pošto smo ušli u sistem za dobijanje geografskog porekla. To znači da je vino proizvedeno sa grožđem i radom u vinogradu pod određenim uslovima i da su te određene mere ispoštovane. Mi sada imamo i opise vina iza kojih stoji zvanična analiza i kontrolni broj na svim vinima. Mislim da treba da se da prednost srpskim vinima. Srpska vina nisu skupa, dok je sama proizvodnja vina u Srbiji skupa dosta, ali naša vina definitivno opravdavaju cenu kvaliteta i kvalitetom nadmašuju cenu", kaže Nemanja Arsenijević, vlasnik vinarije "Arsenijević'', selo Vinča, Topola.

Ukoliko se odlučite za vinogradarstvo i proizvodnju vina potrebno je da odaberete kvalitetno zemljište, sa nagibom i osunčanom stranom. Od prvog zasada do konačnog proizvoda, vina u boci, potrebno je pet godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.