Sve više kredita, sve manje donacija

Izvor: NaDlanu.com, 24.Apr.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više kredita, sve manje donacija

BEOGRAD, 24. aprila 2012. (Beta) - Srbija je od 2001. do 2011. godine dobila oko osam milijardi evra razvojne pomoći, od čega je 4,1 milijarda evra bila bespovratna pomoć, rečeno je u utorak na seminaru o medjunarodnoj razvojnoj pomoći u Srbiji.

BEOGRAD, 24. aprila 2012. (Beta) - Srbija je od 2001. do 2011. godine dobila oko osam milijardi evra razvojne pomoći, od čega je 4,1 milijarda evra bila bespovratna pomoć, rečeno je u utorak na seminaru o medjunarodnoj razvojnoj pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << u Srbiji.Struktura pomoći se, kako je navedeno, menja, pa su je u početku manje činili takozvani meki krediti, odnosno krediti povoljniji od tržišnih, a više bespovratna pomoć, dok je u 2011. od 1,1 milijarde evra koju je Srbija dobila, 370 miliona evra bila bespovratna pomoć, a više od 600 miliona meki krediti.Na pitanje da li se očekuje smanjenje razvojne pomoći zbog ekonomske krize u svetu, predstavnica Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić je rekla da nema pravila i da to zavisi od donatora, preneo je portal EurAktiv (www.euractiv.rs)."U narednih nekoliko godina će svakako bilateralni donatori biti tu u velikoj meri, ali nam na duže staze definitivno ostaje EU kao najznačajnija u smislu bespovratnih sredstava", kazala je Ilić.Neki donatori, poput Švedske i Norveške, ne planiraju da smanje iznos pomoći u narednim godinama, dok će neki zbog krize smanjiti davanja, ocenila je ona i podsetila da su se neki donatori, poput Kanade, već povukli.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.