Sve više ilegalnih prelazaka srpsko-mađarske granice

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Feb.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više ilegalnih prelazaka srpsko-mađarske granice

BUDIMPEŠTA - Ilegalni prelasci granice iz Srbije u Mađarsku ponovno su aktualna tema, jer ju je, po podacima mađarske policije, od početka godine prešlo 1.600 izbjeglica.

Na granici je i dalje bodljikava žica i nitko od izbjeglica ne prođe, a da ne bude uhapšen. Svima se potom sudi u Szegedu za kaznena djela. Tokom pet mjeseci doneseno je 1.300 presuda.

"Konkretno, u februaru mesecu više je od 250 lica koje smo sprečili u pokušaju ilegalnog prelaska, a od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << godine imamo oko 520 lica", potvrdio je Predrag Šarac, šef Odsjeka za osiguranje državne granice.

A na mađarskoj žici, na svakih 50 metara, stoji podsjetnik da je sječa ograde kazneno djelo.

Stanje na granici Mađari prate pomoću termovizijske kamere dometa 10 kilometara. Informacija se šalje ophodnjama na terenu. Grupa izbjeglica sa snimke kasnije je uhapšena.

U policiji Mađarske kažu da je situacija neusporedivo bolja nego prošle jeseni, ali...

"Nitko ne zna kako će se situacija razvijati. Hoće li Austrijanci ili Slovenci zatvoriti granicu, mi to ne znamo. Čekamo i promatramo situaciju. Ogradu nećemo skinuti, jer ako to uradimo ponovno će svi migranti krenuti ka Mađarskoj", tvrdi Zsolt Gulyas, zamjenik načelnika policije regije Csongrad.

Izbjeglice se vraćaju u kampove i traže azil, koji važi mjesec dana. Poslije isteka tog roka, ne mogu ostati u zatvorenim kampovima i nemaju nikakvu pomoć. Izbjeglice se potom slobodno kreću Mađarskom i zemljama Schengena.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.