Sve manje žena na rukovodećim pozicijama nemačkih kompanija

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 22:21

Sve manje žena na rukovodećim pozicijama nemačkih kompanija

Na rukovodećim pozicijama nemačkih kompanija se nalazi sve manje žena, uprkos zalaganjima vlade u Berlinu za rodnu ravnopravnost.

To je pokazala objavljena studija ekonomskog instituta DIW.

Na poziciji izvršnog direktora (CEO) 200 najvećih nemačkih firmi je krajem 2023. godine bilo devet žena, što predstavlja pad u odnosu na 10 žena na rukovodećim pozicijama u 2022. godini i 14 žena u 2021. godini, navodi se u izveštaju DIW-a, prenosi Rojters.

"Pozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << CEO je nažalost i dalje rezervisana za muškarce", prokomentarisala je jedna od autorki izveštaja Virdžinija Zondergeld.

U upravnim odborima kompanija je zabeležen suprotan trend pošto je zastupljenost žena u ovim telima bila 17,5 odsto u 2023. godini i porasla u odnosu na 2022. godinu kada je bila 15,6 odsto.

Studija je pokazala da 44 odsto nemačkih firmi nema žene u upravnim odborima, 40 odsto kompanija jednu ženu, dok samo 16 odsto firmi ima dve ili više žena u upravnim odborima.

Suština je da su žene i nadalje nedovoljno zastupljene u nemačkom biznisu, zaključuje se u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.