Sve manje vere u rast Kine

Izvor: B92, 06.Okt.2014, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje vere u rast Kine

Svetska banka (SB) snizila je prognoze privrednog rasta Kine za naredne tri godine, jer će ta zemlja morati da se uhvati u koštac sa strukturnim reformama.

Prema saopstenju Svestke banke, rast u drugoj najvećoj svetskoj privredi će ove godine usporiti na 7,4 odsto u odnosu na ranije prognoziranih 7,6 odsto, javlja britanski javni servis BBC.

"U Kini, privredna aktivnost će postepeno usporiti, budući da napori za rešavanje finansijskih problema i strukturna ograničenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rastu", navodi Svetska banka.

Rast BDP-a Kine će u 2015. pasti na 7,2 odsto, a u 2016. na 7,1 odsto umesto prethodno prognoziranih 7,5 odsto za obe godine.

Time je Svetska banka postala poslednji u nizu veliki kreditor koji je oborio prognozu rasta kineske privrede, nakon što je u septembru američki kreditor Goldman Saks prognozirao rast BDP-a Kine od 7,1 odsto u 2015. umesto ranije projektivanih 7,6 odsto, i zadržao ovogodišnju prognozu rasta na 7,3 odsto, što je i dalje ispod zvaničnig cilja Pekinga od 7,5 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SB snizila trogodišnju prognozu za Kinu

Izvor: Capital.ba, 06.Okt.2014

LONDON, Svjetska banka snizila je prognoze privrednog rasta Kine za naredne tri godine, jer će ta zemlja morati da se uhvati u koštac sa strukturnim reformama. Prema saopštenju Svjetske banke, rast u drugoj najvećoj svjetskoj privredi će ove godine usporiti na 7,4 odsto u odnosu na ranije prognoziranih...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.