Sve manje uzgajivača duvana

Izvor: B92, 25.Sep.2023, 21:49

Sve manje uzgajivača duvana

U Nemačkoj je sve manje uzgajivača duvana.

Sada je u poslu oko 60 preduzeća, dok ih je pre 10 godina bilo skoro dvostruko više, rekao je direktor nemačkog Saveza uzgajivača duvana Folke Rega.

"Ostalo je samo još najtvrđe jezgro", rekao je Rega.

Prošle godine je, dodao je, na 1.600 hektara požnjeveno oko 3.700 tona duvana, a za ovogodišnju žetvu, koja još traje do oktobra, nije mogao da daje prognoze. Ocenio je da za sada ipak izgleda da će i kvalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prinosi biti dobri.

Nekada je u Nemačkoj broj poljoprivrednika koji su gajili duvan bio četvorocifren, ali se tokom godina sve više smanjivao zbog manje potrošnje cigareta i drugih duvanskih proizvoda.

Konačni udarac nanelo je gašenje subvencija Evropske unije 2010. godine, posle čega su mnogi ratari odustali. Od tada se u Nemačkoj, prema rečima Regea, uglavnom uzgaja duvan za nargile.

Zbog količinskog ograničenja koje je prošle godine uvedeno u Nemačkoj, nemački duvan više ide na svetska tržišta. Sada proizvođači posebno trpe zbog porasta troškova za energiju i zaposlene.

Prema procenama, branša ima godišnji promet od oko 22 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.