Sve manje krava u Sremu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje krava u Sremu

SREMSKA MITROVICA - U Sremu sada ima 11.000 do 12.000 muznih krava i njihov broj stagnira, ali je uočljiv napredak u poboljšanju rasnog sastava, izjavio je Tanjugu saradnik za stočarstvo u Poljoprivrednom institutu "Petar Drezgić" u Sremskoj Mitrovici Lale Andonović.

U uzgoju muznih krava prednjače stočari u opštini Šid, s obzirom da se tu nalazi i najveći pogon za preradu mleka u Sremu, čiji je vlasnik "Imlek".

Značajan broj odgajivača >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krava nalazi se i u opštinama Pazova, Inđija, Sremska Mitrovica i Pećinci.

Računa se da u Sremu sada ima dvadesetak farmi sa po 20 do 50 grla na kojima se uzgoj muznih krava odvija po najsavremenijim evropskim standardima.

Prethodnih godina je u Šašincima, Grgurevcima i drugim mestima u Sremu niklo više mini-mlekara, ali su one još daleko od standarda koji su potrebni za izvoz mleka i mlečnih prerađevina u zemlje Evropske unije.

U tom delu Vojvodine, 60 odsto ukupno proizvedenog mleka preradi se u seoskim domaćinstvima i privatnim mlekarama, dok se ostatak isporuči "Imleku" i mlekarama u Novom Sadu i Šapcu.

U Sremu je prvo udruzenje odgajivača muznih krava formirano u Šašincima, sa pedesetak članova, a u Institutu "Petar Drezgić" ukazuju na potrebu da se ona formiraju na nivou svih lokalnih zajednica, jer proizvođači mleka samo tako mogu zaštititi svoje interese.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.