Sve je isplanirano: Počinje 2024.

Izvor: B92, 07.Feb.2023, 19:22

Sve je isplanirano: Počinje 2024.

Početak izgradnje nuklearne elektrane Paks-2 u Mađarskoj planiran je za 2024. godine, izjavio je novinarima izvršni direktor Rosatoma Aleksej Lihačev.

"Početak gradnje je planiran za sledeću godinu", odgovorio je Lihačev na pitanje kada će početi izgradnja nuklearne elektrane, preneo je Tas.

Nuklearna elektrana Paks-1, koja je izgrađena sovjetskom tehnologijom, a koristi rusko nuklearno gorivo, daje polovinu proizvedene i jednu trećinu potrošene električne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije u Mađarskoj.

U stanici izgrađenoj oko 100 kilometara južno od Budimpešte, na obali Dunava, trenutno rade četiri bloka sa reaktorima VVER-440.

Trenutno su u toku pripreme za izgradnju dva nova bloka koji je projektovao Rosatom.

Istovremeno, u toku su pripreme za izgradnju objekata druge faze u okviru projekta Rosatoma.

Ti novi objekti se nazivaju Paks-2.

Mađarska vlada očekuje da će, nakon puštanja u rad dva nova nuklearna reaktora VVER-1200, kapacitet postrojenja biti povećani sa sadašnjih 2.000 MV na 4.400 MV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Azija će 2025. trošiti polovinu ukupne električne energije

Izvor: Beta, 08.Feb.2023, 16:17

Azija će 2025. godine trošiti polovinu ukupne električne energije u svetu, dok Afrika nastavlja da troši daleko manje s obzirom na udeo u svetskoj populaciji, navodi se u danas objavljenoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA).Najveći potrošač u Aziji biće Kina čiji će udeo u ukupnoj...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.