Sve izvesniji oporavak velikih privreda

Izvor: Politika, 08.Apr.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve izvesniji oporavak velikih privreda

U rastu našeg izvoza od 36 odsto u januaru i februaru ove godine najviše doprinele isporuke u Nemačku za 28 i Italiju za 33 odsto

Prema izveštajima agencija

Pariz – Vodeće ekonomije Zapada izalaze iz faze posrtanja izazvanog globalnom finansijskom krizom 2007-2009. godine, ponajviše zbog robusne inicijative privatnog biznisa, potvrdila je ove sedmice Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u kvartalnom izveštaju o trendu privrednog razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 27 najrazvijenijih država sveta.

Izgledi za ekonomski rast u SAD i još pet velikih privreda zapada (Kanadu, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Italiju) popravili su se, a godišnji rast u prvoj polovini 2011. treba da dostigne oko tri odsto.

„Oporavak pokreće snažno poverenje u privatni sektor, dobro finansijsko stanje u nefinansijskim industrijama i potreba za obnovu izgubljene proizvodnje”, objašnjava glavni ekonomista OECD Karlo Padoan. On je naveo da je oporavku doprineo i razvitak svetske trgovinske razmene koji je posledica snažnog rasta u zemljama u razvoju.

U međuvremenu, privredni rast u SAD u prvom tromesečju 2011. godine dostići će 3,1, a u drugom kvartalu 3,4 odsto. Američka ekonomija pokazuje znake postojanog oporavka, izveštava OECD.

U SAD je u martu otvoreno 192.000 novih radnih mesta, a u februaru 220.000 (u januaru „samo” 63.000). Nezaposlenost u SAD danas je na najniža od aprila 2009. godine (13,7 miliona), Amerikanci ponovo troše kao nekad, tamošnji izvoznici beleže nove poslove u inostranstvu, industrijska proizvodnja u SAD raste najbržim tempom u poslednjih sedam godina, dok uslužne delatnosti (zapošljavaju 90 odsto radne snage) šire poslove brže nego ikad u poslednjih pet godina, objavljuje Statistički ured SAD.

Sa ove strane Atlantika, najveća ekonomija evrozone Nemačka, imaće u prvom tromesečju 2011. godine rast od 3,7 odsto, dok će britanska privreda istovremeno porasti za tri odsto.

OECD ovog puta nije uzeo u obzir privredna kretanja u Japanu zbog posledica nedavnog zemljotresa, cunamija i nuklearne krize.

Prošle jeseni OECD je prognozirao da bi sedam vodećih ekonomija zapada mogle da dostignu privredni razvoj od tek dva odsto.

Ekonomski rast Azije biće nešto ispod osam odsto u naredne dve godine, u nastavku solidnog oporavka regiona, istakla je ove sedmice Azijska banka za razvoj. Najvišu stopu privrednog rasta u Aziji ostvariće ove godine Kina, Hongkong, Tajvan i Južna Koreja od oko 8,4 odsto u 2011. i 8,1 procenat u 2012. godini. Istovremeno 45 razvijenih i država u razvoju Azije – ne računajući Japan imaće rast od 7,8 odsto u 2011. godini i 7,7 odsto iduće godine.

Koliko je za Srbiju od značaja sve izvesniji oporavak velikih privreda, a naročito rast najveće ekonomije evrozone –Nemačke, kao i drugih zemalja EU?

– Statistički podaci o kretanju izvoza preduzeća iz Srbije nameću zaključak da jezgro evropske ekonomije diktira naš privredni oporavak – kaže za naš list ekonomista Miroslav Zdravković, urednik sajta makroekonomija.rs. – Jer, ukupnom rastu izvoza Srbije u evrima od 36 odsto u januaru i februaru 2011. godine u odnosu na prva dva meseca prethodne, najviše je doprinelo povećanje izvoza u Nemačku za 28 i Italiju za 33 odsto. Naš oporavak zavisi od onoga šta izvozimo, jer struktura izvoza određuje da različite ekonomije imaju različite stope oporavka. Tako Hrvatska stagnira zbog smanjenog izvoza brodova, dok je rast izvoza BiH posledica ogromnog skoka cena primarnih proizvoda.

Da li izvozni deo srpske privrede, dominantno orijentisan ka tržištu EU, treba više da se okrene tržištima zemalja u razvoju, koje prednjače po visini stopa privrednog rasta?

– Izvoz u Rusku Federaciju u prva dva meseca povećan je 63,5, a u susednu Rumuniju za 135,6 procenata – kaže Zdravković. Rast izvoza u Rumuniju, kao i navedena povećanja prodaje robe Rusiji, Nemačkoj i Italiji, zaslužni su za polovinu ukupnog rasta izvoza Srbije u 2011.

Zdravković kazuje i da je, poput izvoza u Rumuniju, u prva dva meseca zabeležen i visok rast izvoza u Ukrajinu i Poljsku čak za 50 odsto. Početak primene Sporazuma o izvozu bez carina s Turskom, istina sa niske osnovice, utrostručio je vrednost izvoza preduzeća iz Srbije u tu zemlju.

– Za nastup na udaljenijim tržištima Brazila, Indije, Kine i Indonezije, neophodan je ili zajednički nastup više firmi ili ogromna pojedinačna ponuda proizvoda – kaže Zdravković.

T. V. – A. M.

objavljeno: 09.04.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vodeće ekonomije Zapada izlaze iz krize

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Apr.2011, 18:45

BEOGRAD - Izgledi za ekonomski rast u SAD i još pet velikih privreda zapada (Kanade, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije) popravili su se, a godišnji rast u prvoj polovini 2011. treba da dostigne oko tri odsto - navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.