Sve bolja srpska vina – niču novi čokoti i vinarije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 06:20

Sve bolja srpska vina – niču novi čokoti i vinarije

Vinogradi u Srbiji i regionu puni su berača. Grožđe je dobro rodilo, pa se koristi lepo vreme da se obere i preradi u sve bolja srpska vina. Svake godine sade se novi čokoti i niču vinarije. 

Porodica Stokić na svojih devet hektara neguje vinske sorte grožđa. Prekinuli smo ih u berbi "šardonea", a dosta očekuju i od "morave", "merloa" i našeg "prokupca".

"Očekujemo lep prinos. Šećer je 24 odsto. Očekujemo da bude bolje nego prošle godine. U pitanju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << četvrta godina roda i očekujem dobar prinos i kvalitet", navodi Dragiša Stokić, vinar.

Veoma složni su berači, a i prija je pomogala prijatelju u berbi.

"Samo kod ovakvog prijatelja koji zasluži, a prija je Vrcanka, pa da ne obrukam sortu i vrstu", navodi Anđelka Josić iz Požarevca.

I u obližnjem Kisiljevu, nekada poznatom vinarskom selu, dosta se uzdaju u tradiciju, vinski, jezerski i seoski turizam, povratak mladih.

"Ovo je idealno mesto za postavljanje vinograda, imamo ružu vetrova imamo sunca od izlaska do zalaska, čak imamo i produžen odsjaj od Dunava, bar jedno dva sata", navodi Draško Veličković, farmer iz Kisiljeva.

Radosav Jovanović iz Kisiljeva poziva mlade iz tog mesta da se vrate u svoj rodni kraj.

"Vratite se deco ima ovde prostora za sve i da se proizvodi i da se izvozi. Da nađu rešenja da budu u svom kraju u svom selu gde su rođeni, da tu žive i rade. Ima mesta za sve", poziva mlade na povratak Jovanović.

Beračima kod braće Stokić ponuđena je domaća hrana, ali i mangulica na ražnju.

"Mangulica se pekla na nekih 500 metara od Ramske tvrđave, sam roces pečenja trajao je tri sata. Kombinacija belog vina i mangulice je nepogrešiva", navodiGoran Radovanović, uzgajivač mangulica iz Kisiljeva.

Sve veći broj turista koji pohode Ramsku i Golubačku tvrđavu i Srebrno jezero šansa je za razvoj seoskog turizma. Meštani dosta očekuju i od naših ljudi i kapitala stečenog u Austriji i Italiji i veća ulaganja u vinograde, farme i voćnjake.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.