Sve bliže ivici: Objavljeno kada bi američki trezor mogao da ostane bez novca

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 18:32

Sve bliže ivici: Objavljeno kada bi američki trezor mogao da ostane bez novca

Ukoliko republikanski kongresmeni blokiraju račun za povećanje granice američkog duga, vlada bi mogla biti ugašena već početkom sledećeg meseca.

Američka vlada mogla bi se suočiti s "datumom iks" u prvom kvartalu oktobra, kada se očekuje da će Ministarstvo finansija "iscrpiti gotovinu na raspolaganju" za plaćanje računa, tvrdi se u novoj analizi neprofitnog istraživačkog centra Bipartisan polisi (Bipartisan Policy Centre) sa sedištem u Vašingtonu (BPC). >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema toj prognozi, ako američki kreatori politike "ne deluju u skladu sa ograničenjem duga, Trezor najverovatnije neće imati dovoljno gotovine za podmirenje svih svojih finansijskih obaveza u periodu između 15. oktobra i 4. novembra “.

"Nakon što ostane bez gotovine, Trezor neće moći da podmiri približno 40 odsto svih uplata koje dospevaju u narednih nekoliko nedelja. Nejasno je kako bi Trezor funkcionisao u takvim okolnostima. Imaće dve mogućnosti: određivanje prioriteta i odložena plaćanja, ali postoji značajna neizvesnost u pogledu njihove operacionalizacije”, tvrdi se u analizi koju prenosi Sputnjik.

U tom smislu, BPC je pozvao kreatore politike "da deluju u narednim nedeljama ako nameravaju da osiguraju da se sve obaveze američke vlade izmiruju u potpunosti i na vreme“.

Ova analiza je usledila nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel izjavio da Sjedinjenim Državama ne bi trebalo dozvoliti neizmirenje duga i da Kongres mora na odgovarajući način da poveća gornju granicu zaduživanja Amerike.

Prethodno je ministarka finansija Dženet Jelen upozorila da bi neuspeh Kongresa da poveća granicu duga "gurnuo" SAD u finansijsku krizu.

"SAD su oduvek plaćale svoje račune na vreme, ali preovlađujući konsenzus među ekonomistima i zvaničnicima trezora obe strane je da bi neuspeh u povećanju limita duga proizveo široko rasprostranjenu ekonomsku katastrofu“, upozorila je ministarka u tekstu objavljenom u Vol strit žurnalu.

Ranije ovog meseca Bela kuća je upozorila da bi milijarde dolara državne pomoći i federalno finansiranje različitih programa moglo biti zaustavljeno ako Kongres ne postigne dogovor o povećanju gornje granice američkog duga.

Podsećamo, lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel jasno je rekao da republikanci neće podržati povećanje federalne granice zaduživanja i da bi demokrate to trebalo da učine same.

Ako demokrate "žele da oporezuju, pozajmljuju i troše istorijske sume novca, moraće to da učine bez našeg doprinosa, moraće da povećaju limit duga bez naše pomoći“, naglasio je Mekonel.

Ako demokrate i republikanci ne postignu konsenzus po tom pitanju do početka oktobra, moglo bi da dođe do gašenja vlade.

Da bi izbegli gašenje vlade, zakonodavci će morati da usvoje hitan privremeni zakon.

Ova mera, poznata kao "trajna rezolucija“, pomoći će da se izbegne scenario koji su SAD već doživele deset puta od 1980. godine – uključujući i 35-dnevno gašenje između kraja 2018. i početka 2019. godine pod predsednikom Donaldom Trampom.

Kongres je povećao gornju granicu američkog duga otprilike 80 puta od šezdesetih godina, pri čemu se savezni dug brzo približio 29 biliona dolara, a ukupne obaveze – koje uključuju savezni dug plus druge javne i privatne obaveze – iznose više od 85 biliona dolara, ili četiri puta više od američkog BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.