Izvor: Politika, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve akcije Energoprojekta mogu na berzu

Jučerašnjim odobrenjem Prospekta četvrte emisije, Komisija za hartije od vrednosti prevazišla najveću prepreku za izlazak kompanije na listing A Komisija za hartije od vrednosti juče je, svojim rešenjem, odobrila Prospekt Četvrte emisije akcija Energoprojekt holdinga čime je vlasnicima 3,3 miliona tih papira omogućeno da slobodno raspolažu svojim kapitalom i da njime trguju na berzi. Tako je prevaziđena najveća formalno-pravna prepreka za izlazak Energoprojekt holdinga na listing >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << A, jer je reč o akcijama čiju emisiju je osporavao jedan od akcionara (Komfitrejd) pred Vrhovnim sudom Srbije.

Naime, pravilima o listingu sve emitovane akcije moraju biti na raspolaganju vlasnicima, odnosno potencijalnim investitorima. Nedavno odlukom suda o odbacivanju tužbe uklonjena je, međutim, najveća prepreka za listiranje akcija, odnosno izlazak na berzu svih emitovanih 8,76 miliona akcija.

Akcionari Energoprojekt holdinga imaju razloga za zadovoljstvo, jer je njihova višemesečna uporna borba za ostvarenje vlasničkih prava urodila plodom. Ne treba, međutim, zaboraviti ni to da je Komisija za hartije od vrednosti, koja je krajem prošle godine svojim rešenjem omogućila Četvrtu emisiju akcija, na Vrhovnom sudu, kao tužena strana, principijelno i dosledno, čvrstom argumentacijom, branila i odbranila tu svoju odluku, koja je jučerašnjim aktom finalizovana.

Podsećanja radi, Udruženje akcionara Energoprojekt holdinga je pre mesec dana apelovalo na predsednicu Vrhovnog suda Srbije Vidu Škero da taj sud, svojom odlukom, omogući da 9.127 akcionara te kompanije, koji poseduju 99,50 odsto akcija, mogu slobodno da raspolažu svojim kapitalom (8,76 miliona akcija) i da ih iznesu na listing A Beogradske berze. Tom prilikom je ukazano da je zbog tužbe jednog vlasnika koji poseduje 0,50 odsto akcija holdinga blokirano 3,3 miliona vlasničkih papira iz Četvrte emisije, a time i izlazak na zvanično berzansko tržište, čime su oštećeni ne samo akcionari, građani i pravna lica, poput Hipo Alpe Adrija grupe, Rajfajzen banke, Sosijete ženeral banke, Ist kapitala, već i država kao vlasnik trećine akcija.

Istovremeno, akcionari su upozoravali na špekulativne pokušaje obaranja cene akcija Energoprojekt holdinga na berzi, optuživši za to preduzeće u vlasništvu FK Partizan – SKY Electronic.

Angažman Udruženja akcionara Energoprojekta, koji se pokazao delotvornim, označio je korenitu promenu u odnosu prema vlasništvu kapitala. Naime, dok su u prethodnim godinama akcionari pasivno čekali trenutak da prodaju svoj uglavnom besplatno stečen kapital, u poslednjih sedam-osam meseci, otkad su mali domaći investitori počeli masovnije da "igraju" na berzi, sve je više onih koji shvataju da akcije imaju vrednost koja je često iznad trenutne cene.

Svojom upornom borbom za akcije Energoprojekt holdinga i protiv mešetara koji nastoje da se domognu kapitala ispod cene, akcionari su pokazali da je na izmaku vreme u kojem se lako moglo gaziti po vlasničkim pravima. Međutim, izvesnu senku na sve to bacile su, reklo bi se neodmerene, pa i neargumentovane optužbe akcionara na račun predsednika Komisije za hartije od vrednosti Milka Štimca. U prevelikoj želji da kompanija što pre izađe na listing A oni su ov ih dana reagovali nestrpljivo i nervozno na to što sednica Komisije, na kojoj je trebalo da se donese rešenje o prospektu Četvrte emisije akcija, nije održana zbog nedostatka kvoruma. Akcionari su čak od nadležnih organa zatražili i smenu Štimca, zbog, kako su naveli, njegove "nekompetentnosti", koju mu, međutim, nisu osporavali kad je potpisivao odluku o Četvrtoj emisiji akcija, niti kad je pred Vrhovnim sudom branio validnost te odluke kojom je znatno povećana vrednost Energoprojekta.

Akcionari koji su napali vrhovni regulatorni i kontrolni organ na finansijskom tržištu, kao i njegovog čelnog čoveka, prenebregli su da su na taj način istovremeno uputili i lošu poruku investitorima i to uoči samog izlaska na listing. Zaboravili su, naime, da veliki investitori, kakve priželjkuju, najviše izbegavaju firme s čijim vlasnicima mogu da imaju probleme, a neargumentovan napad na centralnu instituciju tržišta kapitala mogao bi biti shvaćen kao - loš signal.
Vesna Arsenić

--------------------------------------------------------------------------

Umesto holdinga jedinstvena korporacija

Beogradski Energoprojekt holding ubuduće će poslovati kao jedinstvena korporacija, odlučila je većina akcionara zavisnih preduzeća Energoprojekta. U sastavu tog holdinga bilo je deset zavisnih preduzeća, koja će od sada poslovati kao jedno pravno lice i imati jedan poslovni račun.

Odluka o reorganizaciji i ukrupnjavaju Energoprojekta doneta je preksinoć na sastanku Skupštine akcionara, na kojem je izabran novi Upravni odbor i usvojen izveštaj o poslovanju kompanije u prošloj godini. "Skupština akcionara je pozdravila rekordne poslovne rezultate u prethodnom periodu i ukazala poverenje članovima Upravnog odbora koji su se u dosadašnjem radu dokazali kao borci za jedinstven Energoprojekt i realnu tržišnu vrednost njegovih akcija", navodi se u saopštenju Energoprojekta.
Beta

[objavljeno: 29.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.