Svaki poslanik košta po 75 plata

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki poslanik košta po 75 plata

Beograd -- Građane Srbije svaki poslanik prošle godine koštao je oko 2,5 miliona dinara ili 75 prosečnih plata.

Parlamentarci su uz redovne plate koristili sve privilegije i iz državne kase naplaćivali parking, iće i piće, putovanja po zemlji i inostranstvu, odvojeni život od porodice, pa čak i izradu vizitkarti.

Na račun građana poslanici su naplatili parkiranje 732.426 dinara, a u dva skupštinska restorana pojeli su i popili 547.153 dinara. Njihove vizitkarte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koštale su nas 122.336 dinara.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović smatra da poslanici nisu bahati, navodeći da su se od svih parlamentaraca u regionu samo oni odrekli dnevnica kao znak solidarnosti sa sudbinom građana.

Pri na vrhu liste onih čiji nas je parking najviše koštao jesu poslanici iz Beograda - radikal Božidar Delić (64.330 dinara) i Ivan Andrić iz LDP-a (51.345). U LDP-u nam je objašnjeno da su troškovi parkiranja posledica nesporazuma. "Poslanicima su bile podeljene kartice za 'besplatno' parkiranje, ali se ispostavilo da troškove snosi parlament. Kad smo to saznali, naši poslanici su drastično smanjili upotrebu kartica", objasnili su u LDP-u.

Ona navodi da "naši poslanici imaju najniže plate u regionu, koje nisu povećavane pet godina. U Sloveniji su 3.000 evra, Hrvatskoj 2.500, u BiH od 2.000 do 2.500, a u Crnoj Gori je najniža plata poslanika 1.500 evra".

"Drugo, poslanici rade i u odborima, imaju sednice van Beograda, putuju po Srbiji, kao članovi parlamentarnih delegacija učestvuju na međunarodnim skupovima... I njihovi troškovi nisu ništa veći nego svih ostalih službenika", smatra Đukić-Dejanović.

Na čelu najskupljih poslanika su članovi parlamentarnih delegacija (Gordana Čomić, Miloš Aligrudić, Nataša Jovanović, Dragoljub Mićunović...), i najveći deo njihovih troškova otišao je na obavezna službena putovanja.

Zamenik šefa poslaničkog kluba URS-a Suzana Grubješić kaže da prostora za uštedu uvek ima ne samo u Skupštini nego u svim institucijama - Vladi, ministarstvima, agencijama... "Zakon dopušta sve primere trošenja novca o kojima je Pres pisao, ali na poslaniku je da sam odluči da li mora da iskoristi ama baš svako pravo koje mu stoji na raspolaganju", navodi Grubješićeva.

Sa njom se slaže i Jelena Trivan iz DS-a, koja podseća da je poslanička grupa ZES inicirala sve moguće mere štednje - ukidanje prava na dnevnicu i reprezentaciju.

Šef poslanika SRS-a Dragan Todorović kaže da "parlament mora da deli sudbinu građana i štedi vodeći računa da se ne naruši rad najvišeg zakonodavnog tela".

Samo dvojica se odrekla svih primanja

Poslanik najjeftiniji po budžet je Nenad Popović iz DSS-a, koji je u 2010. napravio samo račun od 944 dinara za izradu vizitkarti. Svih primanja se odrekao i Dejan Pisarević (JS), koji je sa blagajne lane uzeo 26.245 dinara za službeni put.

"Iz sela Miloševca dolazim redovno na sva zasedanja svojim 'golfom 2', starim 25 godina, za razliku od drugih koje dovoze vozači službenim vozilom. I stignem pre mnogih koji stanuju u Beogradu. Nemam nijedan propušten dan, a neki samo dođu, daju kvorum i odu. Imamo mnoge privilegije, a neki ih očigledno zloupotrebljavaju. Tekstovi Presa su nesumnjivo tačni", kaže Pisarević.

Na spisku najštedljivijih su i Aleksandar Vlahović (DS), Nebojša Ćeran (DS), Slobodan Samardžić (DSS), Žarko Korać (SDU), Veroljub Stevanović (Zajedno za Kragujevac), koji su uzimali samo poslanički dodatak u iznosu od 548.566 dinara na godišnjem nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.