Švajcarski kamp na novosadskom Trgu slobode

Izvor: Studio B, 13.Jun.2015, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarski kamp na novosadskom Trgu slobode

Učesnici protesta “Švajcarski kamp”, priređenog danas u Novom Sadu, zatražili su danas pomoć nadležnih državnih organa u rešavanju njihovih problema, nastalih nakon uzimanja kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

U organizaciji Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”, dužnici u “švajcarcima”, njih oko stotinu, simbolično su razapeli šator na Trgu slobode. Time su upozorili da bi, kako su istakli, u kampu mogao da bude njihov budući smeštaj, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se na odgovarajući način ne reši pitanje njihovih, uglavnom stambenih kredita, čije su mesečne rate enormno porasle zbog naglog rasta franka u odnosu na evro.

Koordinator “Efektive” za Novi Sad Stojan Polić izjavio je novinarima da su neprihvatljiva rešenja koja je ponudila Narodna banka Srbije jer “neka od njih nude produženje roka otplate i ne rešavaju trajno naše probleme”. On je istakao da bi za dužnike u “švajcarcima” bilo najprihvatljivije ukoliko bi ostatak njihovog duga bio konvertovan iz franka u evro ali po kursu koji je bio na dan potpisivanja ugovora o tom kreditu.

Predsednik Udruženja “Efektiva” Dejan Gavrilović obavestio je učesnike skupa o međunarodnoj konferenciji koja je povodom tog “evropskog” problema održana u Atini, istakavši da će njeni organizatori nastojati da problem tog zaduženja, koji muči dobar deo istočne i južne Evrope, bude rešavan kroz Evropski parlament.

Podršku učesnicima skupa dao je i dr Tomislav Todorović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, napominjući da bi, do postizanja odgovarajućih rezultata, trebalo neprestano vršiti pritisak na Narodnu banku i Udruženje banaka.

Na protestu “Švajcarski kamp”, prvom takvom organizovanom van Beograda, istaknuti su transparenti “Dobrodošli u švajcarski kamp”, “Banka nije kockarnica”, “Otimaju tuđe pare”. Problemom zaduživanja u švajcarskim francima, kako je navedeno na skupu, zahvaćeno je 21.000 porodica ili 100.000 građana u Srbiji. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

"Švajcarski kamp" u Novom Sadu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jun.2015

Dužnici po kreditima u švajcarskim francima na glavnom novosadskom trgu su protestom „Švajcarski kamp“ poručili državi da mora da rešava njihov problem, inače svi će prinudno napustiti svoje stanove i moraće u šatore. 13.6.2015.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.