Švajcarska povlači drastičan potez zbog divljanja cena

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 21:20

Švajcarska povlači drastičan potez zbog divljanja cena

Švajcarska je ukinula carine na uvoz industrijskih proizvoda kako bi smanjila visoke potrošačke cene, izvestila je vlada u Bernu.

Uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode te na sirovine, poluproizvode i mašine. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda ostaju na snazi, navode u ministarstvu.

Država će tim potezom izgubiti oko 600 miliona švicarskih franaka (645 miliona evra) godišnjeg prihoda, objavilo je u utorak ministarstvo privrede(SECO). Povoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učinak na privredu i građane procenjen je, međutim, na 860 miliona franaka (924 miliona evra).

Iznos uključuje 490 miliona franaka ušteda kompanija na carinama i najmanje 100 miliona na administrativnim postupcima.

Kako je pojasnio stručnjak SECO-a Tomas Cimerman, carine su posljednjih godina činile tek oko 1,5 posto državnih prihoda, a smanjivale su konkurentnost švajcarske privrede i podupirale visok nivo cena, znatno viši nego u susednim zemljama, prenosi

Švajcarska je do sada sklopila sporazume o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom i još 43 države odnosno grupe država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Švajcarska povlači drastičan potez zbog divljanja cijena

Izvor: Capital.ba, 04.Jan.2024, 09:05

BERN – Švajcarska je ukinula carine na uvoz industrijskih proizvoda kako bi smanjila visoke potrošačke cijene, saopštila je vlada u Bernu. FOTO: Pixabay Uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode te na sirovine, poluproizvode i mašine. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.